Image
HUMANITARNA AKCIJA: Pomozimo Adnanu Bjeliću oboljelom od Cerebralne paralize
 05.11.2012 

… Cerebralna paraliza (CP) je grupa neprogresivnih poremećaja pokreta i položaja uzrokovana defektom ili oštećenjem nezrelog mozga. Pojam “cerebralna” odnosi se na mozak, a “paraliza” na poremećaj pokreta i položaja. Definicija i dijagnoza cerebralne paralize još uvijek su predmet mnogih rasprava. Predlaže se i novi naziv – centralni motorni deficit, vjerujući da je to bolje

Cerebralna paraliza (CP) je grupa neprogresivnih poremećaja pokreta i položaja uzrokovana defektom ili oštećenjem nezrelog mozga.

Pojam “cerebralna” odnosi se na mozak, a “paraliza” na poremećaj pokreta i položaja. Definicija i dijagnoza cerebralne paralize još uvijek su predmet mnogih rasprava. Predlaže se i novi naziv – centralni motorni deficit, vjerujući da je to bolje razumljiv termin. Cerebralna paraliza sveobuhvatan je naziv za različite poremećaje koji utječu na djetetovu sposobnost kretanja te držanja tijela i ravnoteže. Uzrok ovih poremećaja ozljeda je mozga prije poroda, tijekom poroda ili tijekom prvih godina djetetova života. Ozljeda ne oštećuje djetetove mišiće ili živce koji ih povezuju s leđnom moždinom, nego sposobnost mozga da kontrolira te mišiće.

Ovisno od položaja i ozbiljnosti ozljede mozga koja uzrokuje djetetove teškoće pri kretanju, ona može uzrokovati i druge probleme – poteškoće u razvoju, epileptične napade, poteškoće u govoru, poteškoće u učenju, probleme sluha ili vida.

Cerebralna paraliza ubraja se u razvojne teškoće jer utječe na način djetetova razvoja.

Rođen sam 1982. godine u kuci u kojoj se s velikom radoscu ocekivao moj dolazak na ovaj svijet.

No, ja nisam imao srece kao vecina, da od malih nogu zivim normalnim zivotom.

Od rođenja, prikovan sam za kolica, tesko mi je ali snalazim se uz pomoc roditelja koji su svakodnevno tu za mene.

Tesko i govorim, pa me samo ljudi koji su svakodnevno sa mnom, mogu razumjeti na pravilan nacin ali sam vrlo vjest, kada pisem i niko nikada ne primijeti razliku izmedju mene i vecine, ako se dopisujemo preko interneta.

Bolujem od Cerebralne paralize (CP). Za one koji ne znaju Cerebralna paraliza (CP) je grupa neprogresivnih poremećaja pokreta i položaja uzrokovana defektom ili oštećenjem nezrelog mozga.

Na veliku zalost, meni se sve ovo desilo i jako mi je tesko zbog toga.

Korisnik sam i Centra Koraci nade, gdje sam se uklopio i vrlo se radujem druzenjima u Centru. Tu sam od 2009. godine.

Zasto mi je vazno da vam ispricam svoju pricu?

Ovih dana, dobio sam novu sansu da mi se ispuni zelja, da mogu da obavljam barem osnovne potrebe vezane za zivot kako bih i sam mogao funkcionisati u određenim situacijama.

Naime, pregledam sam od strane doktora pa mi je doktor rekao da je moguce da se obavi operacija na meni, kako bih mogao da obavljam osnovne potrebe barem.

Bio sam mnogo sretan kada sam saznao za ovu informaciju – ali koci me sada nesto drugo.

Operacija treba da se obavi u Srbiji, u Cupriji, Specijalna hirurska bolnica Medikus.

Doktori kojii vrse operaciju su iz Rusije a direktor bolnice je Jovanovic Slavko.

Međutim, moj otac je u penziji a ja primam invalidninu i to je sve od primanja koja imam a koja na moju veliku zalost, nisu dovoljna da platim operaciju koja kost 3 500 Eura.

Ovim putem, molim dobre ljude, koji su u mogucnosti, da mi pomognu da sakupim novac, kako bih mogao samostalno da obavljam osnovne potrebe.

Ja nisam kao vi ali zdravog sam razuma (ponekad bih zelio da nisam), i zaista mi je san, da budem bar priblizno slican vama vecini.

Meni je to onemoguceno ali zivot tece i ja sam ipak zadovoljno bice koje voli da se zeza, da se smijesi, da se raduje novom danu.

Dobri ljudi, nadam se vasoj pomoci i podrsci ali u svakom slucaju, kako god da bude, ja sam zahvalan drago Bogu sto sam uopste medju vama.

Svoje donacije mozete uplatiti na moj racun :

ADNAN BJELIC

SPARKASSE BANK

broj žiro računa 1990500006000030

broj tekućeg računa 600612000206-74202