Image
MI-BOSPO Mreža žena u biznisu – projekat sa 1500 uspješnih priča!
 18.12.2012 

Dvije godine nakon što je Mikrokreditna fondacija MI-BOSPO, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj-USAID, počela sa implementacijom projekta MI-BOSPO Mreža žena u biznisu rezultati projekta govore dovoljno o ozbiljnosti kojom je MI-BOSPO prihvatio izazov da pruži podršku ženama u biznisu u BiH. Profesionalno povezivanje i edukacija su osnovni alati kojima MI-BOSPO Mreža žena u

Dvije godine nakon što je Mikrokreditna fondacija MI-BOSPO, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj-USAID, počela sa implementacijom projekta MI-BOSPO Mreža žena u biznisu rezultati projekta govore dovoljno o ozbiljnosti kojom je MI-BOSPO prihvatio izazov da pruži podršku ženama u biznisu u BiH.

Profesionalno povezivanje i edukacija su osnovni alati kojima MI-BOSPO Mreža žena u biznisu nastoji pomoći ženama da poboljšaju poslovanje ali i životni standard njihovih porodica. MI BOSPO Mreža žena u biznisu je tokom dvije godine privukla oko 1500 članica koje su imale pristup 693 različitih edukacija i treninga i organizovano ili samostalno su članice učestvovale na 38 sajmova na kojima su prezentovale svoje proizvode. Jačanje Mreže je potpomognuto i uspostavljanjem saradnje sa 12 nevladinih organizacija u čijem su fokusu bitni aspekti koji se tiču položaja žena u društvu.

Cilj projekta je uklanjanje identifikovanih barijera u rastu i razvoju poslovanja putem edukacija i usavršavanja poslovnih vještina, te obuke za različite tipove i nivoe razvoja u biznisu. Mreža pruža podršku u samoorganizaciji kako bi članice ostvarile bolje uslove plasiranja svojih proizvoda na tržištu putem jačanja tržišnih veza i razmjene iskustava među članicama Mreže, bilo da se radi o učenju kroz davanje primjera ili umrežavanje u postojeće zadruge/udruženja ili pak osnivanjem sopstvenih.

Gosp. Ismar Kutlovac, Koordinator za odnose s javnošću, MKF MI BOSPO/Mreža žena u Biznisu je naglasio: „Veoma smo ponosni na rezultate projekta MI BOSPO Mreža žena u biznisu, ne samo zbog rezultata koje smo pomenuli nego i zbog svih uspješnih, snažnih članica koje su istrajnošću i snagom volje, uz našu pomoć kreirale 1500 uspješnih priča. Uspjeli smo prepoznati potencijal i značaj razvoja ženskog preduzetništva i putem pružanja nefinansijskih usluga podržati žene koje vode farme, vlastite male aktivnosti koje stvaraju prihode i sudjeluju aktivno u porodičnim poslovima i time donekle smanjiti negativne efekte ekonomske krize.“

MI BOSPO Mreža žena u biznisu se sprovodi uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), dok mikrokreditna fondacija MI-BOSPO učestvuje u finansiranju aktivnosti sa 10% dodatnih sredstava. Članstvo i nefinansijske usluge u Mreži su besplatne za sve zainteresovane poduzetnice.