Image
DJEČIJA OPREMA OPASNA PO ŽIVOT: Sa bh. tržišta povučeni kreveci, kolica i hodalice
 04.01.2013 

Dječji kreveci, kolica i hodalice, njih ukupno 290, povučeni su sa tržišta BiH, jer predstavljaju visok rizik za zdravlje i bezbjednost mališana. Do alarmantnih saznanja došli su inspektori, koji su, u saradnji sa Agencijom za nadzor nad tržištem BiH, “češljali” dječju opremu u našoj zemlji i to u trgovinama te na skladištima uvoznika i distributera,

Dječji kreveci, kolica i hodalice, njih ukupno 290, povučeni su sa tržišta BiH, jer predstavljaju visok rizik za zdravlje i bezbjednost mališana.

Do alarmantnih saznanja došli su inspektori, koji su, u saradnji sa Agencijom za nadzor nad tržištem BiH, “češljali” dječju opremu u našoj zemlji i to u trgovinama te na skladištima uvoznika i distributera, pišu Nezavisne novine.

Utvrđeno je da neke hodalice mogu da izazovu ozbiljne povrede djeteta. Povučeno ih je, potom, 206.

“Dječja hodalica sa slonićem, iz Kine, nesigurna je jer predstavlja rizik od pada djeteta niz stepenice zbog većeg broja točkića na hodalici (više od četiri), ali i nepostojanja zaustavljača na hodalici”, ističu u Agenciji za nadzor nad tržištem BiH.

Put od trgovina do dječjih soba presječen je i za 25 krevetaca, jer, između ostalog, postoji opasnost da prikliješte ili nagnječe prste mališanima, ali je ustanovljeno da može doći i do pada i teškog povređivanja najmlađih.

“Kontrolisan je i ispitan ukupno 41 krevetac, od čega ih je 25 povučeno sa tržišta”, navode u Agenciji.

Zabranjena je i prodaja 59 dječjih kolica, pošto je ustanovljeno da se ona mogu slučajno sklopiti i povrijediti dijete, ali je otkriveno i da neka od njih nemaju odgovarajući bezbjednosni pojas, što može dovesti do toga da dijete isklizne.

U Instituciji ombudsmana za djecu RS ističu da kupujući prvu opremu i igračke za svoje bebe roditelji vrlo često i ne znaju čemu sve njihovi potomci mogu biti izloženi.

“Nažalost, na tržištu su prisutni brojni proizvodi namijeni djeci i najmlađem uzrastu, koji ne ispunjavaju potrebne standarde bezbjednosti. Obaveza je, prije svega, nadležnih službi da maksimalno pojačaju nadzor pri uvozu ovih proizvoda, ali i da stalnom kontrolom na terenu, sa tržišta uklone proizvode koji mogu ugroziti pravilan rast i bezbjednost djece”, kaže Vesna Popović, portparol Institucije ombudsmana za djecu RS.

U Instituciji ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH kažu da otvorena ekonomija ima za posljedicu i to da jedan dio nesigurnih proizvoda završi i kod kupaca.

“Zabrinjavajući je podatak da su najviše ugrožena djeca koji su ujedno i najranjiviji dio potrošačke populacije. Zbog toga je nužno pojačati aktivnosti na kontroli tih grupa proizvoda prilikom uvoza od strane kontrolnih kuća i ovlaštenih laboratorija, kao i jačati odgovornost samih proizvođača i uvoznika kada su u pitanju naknade oštećenim potrošačima”, smatraju ombudsmani za zaštitu potrošača u BiH.

Povučeno sa tržišta

206 hodalica

59 kolica

25 krevetaca

Potencijalno opasna oprema:

-Kolica HM 1599, model HM 1599, porijeklo: Kina

-Kolica SB 610, model: SB 610, Ultima+, porijeklo: Kina

-Kolica 2113-8, model: Eurotski Strollers 2113-8, porijeklo: Kina

-Kolica GRACO Mojo, model: BC98GNAE, porijeklo: Kina

-Kolica BABY TRD 2935, istoimeni model, porijeklo: Kina

-Krevetac BIO-SEMI, model nepoznat, porijeklo: BiH

-Krevetac Bambini-Lili, model Lili, porijeklo: Srbija

-Krevetac Bambino-Happy, model Happy, porijeklo: Srbija

-Krevetac Deny, model Deny B. Bor natur H 55085, porijeklo: BiH

-Krevetac Kuba Natural, model Kuba Natural 946, porijeklo: Poljska

-Krevetac Lora Plus, istoimeni model, porijeklo: BiH

-Krevetac Bambino-Suzy, model Bambino-Suzy 015, porijeklo: Srbija

-Krevetac ROBY, model X-0644, porijeklo: Kina

-Krevetac H 55193, istoimeni model, porijeklo: BiH

-Krevetac Planet, model PTO-4 + PTL-P1, porijeklo: Slovenija

-Krevetac Karolina, model nepoznat, porijeklo: BiH

-Ukupno 16 vrsta hodalica, porijeklo: Kina, Turska, Bugarska…

(Nezavisne novine)