Image
PRVI PUT OBJAVLJENE FOTOGRAFIJE JOSIPA BROZA TITA sa dušekom za plažu na napuhavanje
 05.04.2013 

Snimci doživotnog predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita, nikad do sada objavljeni, na kojima u kupaćim gaćama i s dušekom uživa na Brionima, ekskluzivno će ugledati svjetlost dana, zahvaljujući Filmskim novostima. – Tito nije želio da se slika bez gornjeg dijela odjeće – objašnjava direktor Filmskih novosti Vladimir Tomčić segmente snimaka na kojima se vidi maršalov

Snimci doživotnog predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita, nikad do sada objavljeni, na kojima u kupaćim gaćama i s dušekom uživa na Brionima, ekskluzivno će ugledati svjetlost dana, zahvaljujući Filmskim novostima.

– Tito nije želio da se slika bez gornjeg dijela odjeće – objašnjava direktor Filmskih novosti Vladimir Tomčić segmente snimaka na kojima se vidi maršalov stomak na koga nije bio baš ponosan.

Više od 6,5 miliona metara filmske trake izašlo je iz “Sobe tajni” i biće predstavljeno kroz 24 jednočasovne epizode, koje će režirati različiti reditelji iz cijele bivše Jugoslavije.

– Povod za ovaj projekat nije pomodarstvo, nego saznanje da se u depou Filmskih novosti, koje su osnovane prije 69 godina, a koje su u velikoj mjeri bile u funkciji promocije Tita kao ličnosti, nalazi dragocjen materijal. Nekoliko sati dnevno ekipa je snimala Tita u raznim situacijama: na sjednici vlade, u Belom dvoru, u Užičkoj ili u posjeti nekoj državi – objašnjava on.

Zbog vremenske distance danas, dodaje on, materijal je istorijski dragocjen, jer je lakše doći do istine.

– Od svakog materijala koji se snima dio se montira, a dio nikad ne iskoristi. Prije svakog filma je morao je ići žurnal i najčešće se počinjalo s Titom, mada je tu bilo i sporta i kulture. To je bila takoreći njegova lična televizija. Od neobjavljenog materijala režiseri su birali dijelove. Povod je da se prikaže nešto potpuno novo, a da se istovremeno prikaže materjal koji se odnosi i na disidente poput Đilasa, Rankovića, Jovanovića… Kako je ko od njih nestajao s političke scene, tako je i mehanički odstranjivan sječenjem trake i odlaganjem u depo – dodaje Tomčić.

Potencijal serijala od 24 epizode je i pokušaj da se s tom vremenskom distancom bude bliže istini o njemu kao čovjeku.

– Polovina režisera će biti eminentna imena, a polovina mlađi autori, koji nemaju iskustvo i genijalnost starijih autora, ali s druge strane imaju distancu i mogućnost da budu nepristrani. Mi stariji pamtimo to vrijeme po Titu i po našoj mladosti koja je sama po sebi bila lijepa i onda romansiramo priču o Titu – dodaje ovaj sagovornik.

Spisak imena koja će raditi na projektu nije konačan, jer je interesovanje veliko.

Dušan Makavejev, najstariji među njima, neće biti samo autor, već kao Titov savremenik i neko ko ga je lično poznavao, kao i Koču Popovića i neke visoke političare. Njegova vizura je još interesantnija jer se ne vezuje samo za ono što je pročitao, već i za ono što je lično doživio. Biće tu 12 autora njegovog kalibra, ne samo iz Srbije, već i iz Hrvatske, Bosne, Makedonije, Slovenije… Građani, stručnjaci, istoričari iz Hrvatske i Bosne ne moraju misliti isto o Golom otoku, nesvrstanima… U tom sukobu mišljenja gledalac može da dođe do svojih zaključaka.

Iz materijala je do sada već utvrđeno da je Tito s Rankovićem i Đilasom imao najbliži mogući odnos koji se ne zasniva samo na istorijskim pričama. Na 80 odsto svih Titovih snimaka iz vremena kad su oni bili aktuelni, bilo na Brionima, Belom dvoru ili zvaničnim sastancima, oni su bili prisutni. Tito je s njima provodio i privatno i službeno vrijeme.

Za sada je poznato da će muziku pisati Vojkan Borisavljević, a pregovara se i s još nekim ljudima. Epizode će biti hronološke, a svaki autor će raditi jednu epizodu.

– U duhu uzora, poput Historija i BBC, gde su pored autentičnih snimaka, jako poželjni i komentari ljudi iz tog vremena, o čemu god da pričaju, doznajete mnoge nove dragocjene detalje – zaključuje Tomčić.

(Doznajemo.com/Telegraf.rs)