Image
POLICIJA U SVIM ZEMLJAMA REGIJE IZVODI KOORDINIRANU AKCIJU usmjerenu protiv pripadnika narko miljea
 12.04.2013 

U Crnoj Gori je danas uhapšeno 13 osoba i zaplijenjeno 312 kilograma skanka, u okviru međunarodne policijske akcije “Grom” protiv švercera droge, saopšteno je iz crnogorske Uprave policije. Kako se navodi, crnogorska policija je u okviru te akcije uhapsila 13 osoba u Ulcinju, Baru, Podgorici, Nikšiću i na Cetinju. “Svi uhapšeni su osumnjičeni da su

U Crnoj Gori je danas uhapšeno 13 osoba i zaplijenjeno 312 kilograma skanka, u okviru međunarodne policijske akcije “Grom” protiv švercera droge, saopšteno je iz crnogorske Uprave policije. Kako se navodi, crnogorska policija je u okviru te akcije uhapsila 13 osoba u Ulcinju, Baru, Podgorici, Nikšiću i na Cetinju.

“Svi uhapšeni su osumnjičeni da su počinili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćena proizvodnja držanje i stavljanje u promet opojnih droga”, saopštila je crnogorska policija.

Policija navodi da intezivno traga za još jednim licem koje se sumnjiči za krijumčarenje droge.Akcija “Grom”, kako se ističe, realizovana je u saradni sa policijama Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, uz podršku Centra za sprovođenje zakona u jugoistočnoj Evropi.

U Hrvatskoj akcija traje od ranog jutra

Od ranog jutra jutra na području Dubrovnika i Zagreba u tijeku je velika akcija policije i Uskoka. Duge cijevi su na ulicama. Riječ je o dijelu velike međunarodne akcije “Šetač”, usmjerene protiv pripadnika narko miljea i sudionika organiziranog kriminala, koju se provodi i u Srbiji, Crnoj Gori te Bosni i Hercegovini, gdje su također u tijeku pretresi i uhićenja.

Hrvatska policija zasad ne želi govoriti o detaljima akcija koje se provode na području Dubrovnika i Zagreba. Potvrđeno je tek da ih se provodi u suradnji s Uskokom, a više informacija očekuje se po završetku pretresa i uhićenja osumnjičenika.

Policajci koji pretražuju obiteljske kuće na dubrovačkom području, viđeni su već u rano jutro u Gružu i u Čibači, a policija čuva i dio ugostiteljskih objekata u Gružu i Lapadu, javlja Dubrovački vjesnik. Navodno su sa slučajem povezani neki od ugostitelja, pa čak i sportaša s dubrovačkog područja. Navodno se među osumnjičenima nalazi i jedan bračni par iz Župe Dubrovačke kao i neke osobe iz Cavtata.

Dubrovački vjesnik je objavio kako je policija pretresla dom M.Š. iz Gruža, suvlasnika pizzerije Retro, zatim kuću poznatog dubrovačkog sportaša, gladijatora A.A., također iz Gruža, koji se trenutno ne nalazi na području Hrvatske već u jednoj od susjednih država, te još nekoliko kuća osoba koje su duže vrijeme pod nadzorom Uskoka i policije, među kojima je i bračni par iz Čibače, koji su vlasnici caffe bara u Uvali Lapad.

***

“U tijeku je međunarodna akcija uhićenja osoba koja se bave nelegalnom trgovinom droge, a koja se provodi u BiH, Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori”, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Radoslav Jovičić u Beogradu, gdje sudjeluje u radu 4. Regionalne konferencije ministara unutrašnjih poslova i ministara pravosuđa o temi “Borba protiv organiziranog kriminala, korupcije i unapređenje pravosudne suradnje u regiji jugoistočne Europe”.

Jovičić je naveo kako akciju provode policije Republike Srpske, Srbije, Crne Gore i Hrvatske u suradnji sa specijalnim tužiteljstvom: “U tijeku je akcija međunarodnog karaktera na rasvjetljavanju teških oblika organiziranog kriminala u pogledu nelegalne trgovine drogom. Jedna policija u regiji ne može ništa sama učiniti. Ukoliko kriminalci ne poznaju granice, zašto bismo mi?”.

O broju uhićenih i detaljima akcije nije želio govoriti, ali je najavio da će o tome danas na skupu u Beogradu izvijestiti kolege iz regije, prenosi Index.

Biznismen iz Šipova glavni dobavljač droge!

U zajedničkoj akciji MUP-ova RS i FBiH kodnog naziva “Svitanje” juče je uhapšeno sedam osoba osumnjičenih za trgovinu drogom i oružjem.

Banjalučkim “Nezavisnim” je potvrđeno da su uhapšeni Emir Tabaković iz Zenice, Darko Šatara, Zoran Varešković, Viktor Krišto i Almir Kurić, svi iz Busovače.

Na teritoriji RS uhapšeni su Pero Savić i B.D., obojica iz Šipova.

“Ove osobe su, djelujući kao organizovana grupa u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi, u dužem periodu nabavljale opojnu drogu od P.S. te je potom prodavale zavisnicima na području Srednjobosanskog kantona i šire”, saopšteno je juče iz FUP-a.

Pero Savić iz Šipova, koji je označen kao organizator i glavni dobavljač dilerske grupe, odranije je poznat policiji, a važi za jednog od “jačih” biznismena u Šipovu.

Savić je odranije poznat policiji, a zbog sličnih krivičnih djela Okružni sud u Banjaluci ga je prije nekoliko godina osudio na tri i po godine zatvora.

Izvor blizak istrazi objašnjava da je akcija “Svitanje” i počela hapšenjem Savića.

“Savić je upao u policijsku zasjedu tokom prevoza droge drugim osumnjičenima na području Travnika. Savić je inače vlasnik većeg broja privatnih objekata, lokala i restorana na području Šipova”, objasnio je izvor. Tokom pretresa Savićevih objekata policija je zaplijenila i 5.000 evra.

Izvor blizak istrazi potvrdio je da je u akciji kojom rukovodi Tužilaštvo Srednjobosanskog kantona zaplijenjena određena količina heroina i marihuane te veća količina naoružanja.

“Istraga je trajala pet mjeseci, tokom kojih su praćene aktivnosti svih osumnjičenih, nakon čega se krenulo u akciju hapšenja”, kažu u policiji.

Tokom akcije pretreseno je 15 lokacija na području Srednjobosanskog i Zeničko-dobojskog kantona te Šipova. Na ovim lokacijama, osim heroina i marihuane, zaplijenjena je i veća količina oružja koju su posjedovali osumnjičeni.

Osumnjičeni Tabaković je tokom hapšenja pokušao upotrijebiti oružje, ali su ga specijalci savladali i uhapsili. Tabaković je posljednjih godina u više navrata bio meta policijskih akcija te je više od godinu i po proveo u pritvoru.

Između ostalog, 8. decembra 2008. godine, bio je u društvu rođenog brata Amara, kada je ovaj u centru Zenice likvidirao Damira Imamovića (30) i teško ranio Gorana Serdarevića (51).

U pretresu pronađeno oružje i novac

Policija je u okviru akcije “Svitanje” u Šipovu pronašla veću količinu naoružanja kod lica sa inicijalima P.S, za koje se sumnja da je izvršilo neovlaštenu proizvodnju i promet droge.

Prilikom pretresa pronađene su i privremeno oduzete dvije bejzbol palice, šest mobilnih telefona sa pripadajućim sim karticama, pet novčanica u apoenima od 500 evra, 10 novčanica u apoenima od 100 evra, 12 novčanica u apoenima od 50 evra, navodi se u saopštenju CJB Banjaluka.

Oduzeti su i pištolj “CZ” kalibra 7,65 milimetara sa okvirom i 15 metaka, pištolj “Brauning” kalibra 7,65 milimetara sa okvirom i šest metaka, pištolj “ČZ” kalibra 6,35 milimetra sa okvirom i tri metka, 15 metaka kalibra 7,65 milimetara, skraćena lovačka puška “Bajkal SSSR”, 25 metaka kalibra 12 milimetara, puška “M48” kalibra 7,9 milimetara sa 34 metka.

U toku pretresa porodične kuće, policija je uočila da se na automobilu “reno” nalaze austrijske registarske oznake za koje postoje osnovi sumnje da su predmet falsifikovanja, koje su uz potvrdu privremeno oduzete.

Dalji rad na dokumentovanju i dokazivanju krivičnog djela biće nastavljen u saradnju sa Federalnom upravom policije, navodi se u saopštenju.

Akciju “Svitanje” organizovala je travnička Ispostava Federalna uprave policije, na osnovu naredbi za pretres Okružnog suda Banjaluka i Osnovnog suda Mrkonjić Grad. (Srna/Nezavisne)