Image
Zaboravljeni junaci jednog vremena (31): NADA MAMULA, Srbijanka u srcu sevdaha
 28.04.2013 

Bosanska sevdalinka je važan dio života svakog Bosanca i Hercegovca. Sevdah je usko vezan sa doživljajima, uživanjem, pored ostalog i uz kucanje saza, šargije, tambure i drugih starih instrumenata. Mahale koje su karakteristične po svojim sokacima, baštama, šadrvanima, bile su mjesto okupljanja mladih koji su se upoznavali, odlazeći sa ibricima i đugumima na vodu. Iza

Bosanska sevdalinka je važan dio života svakog Bosanca i Hercegovca. Sevdah je usko vezan sa doživljajima, uživanjem, pored ostalog i uz kucanje saza, šargije, tambure i drugih starih instrumenata. Mahale koje su karakteristične po svojim sokacima, baštama, šadrvanima, bile su mjesto okupljanja mladih koji su se upoznavali, odlazeći sa ibricima i đugumima na vodu. Iza jacije namaza momci bi dolazili pod prozore svojih djevojaka i ašikovali do kasno u noć…

Piše: Admir Fole BEGANOVIĆ

Nisam odlazio na vodu ni sa ibricima ni sa đugumima, nisam odlazio pod prozore djevojaka ali sam sve to proživljavao kroz priče i, naravno, kroz sevdalinku. Kada mi je davno “dopala šaka” knjiga “Legenda o Ali paši” pročitah je u jednom dahu na krilima nekakve čudne sile kao da sam to već nekada i sam doživio. Zadubljen u knjigu nošen dječijom maštom misli mi je prekidala majka pjevajući “Omer beže” i na kraju uvijek bi rekla “E, brate dobro Nada pjeva”.

Nada Mamula. Rodila se u Beogradu a mnogi i danas misle da je rođena Sarajka. Kao dijete idući u školu pored kafane slušala je Vuku Šeferovića. Slušala je bosansku sevdalinku, pjevušila zajedno sa Vukom i, kako je kasnije pričala, sevdalinka je tiho ušla u njeno srce. Jedne godine je došla u posjeti sestri koja je živjela kod neke nane. Prvi put u životu Nada je sjela pored mengela, stare peći, vidjela siniju, gledala nanu kako suče jufku i pravi pitu, slušala nanine priče i kroz njih upoznala jedan novi svijet za koji nije znala. A kada bi noć prekrila mahalu nana bi zapjevala.

Sudbina ju je dovela u Sarajevo. Jedne noći rekla je svome suprugu Nikoli:”Sutra idem na audiciju pa šta bude, ili dža ili bu”.

Prva sevdalinka koju je nada zvanično zapjevala je “Ah meraka u večeri rane”. Veoma brzo Nada je postala značajan dio bosanske kulture.

Krajem pedesetih i početkom šezdesetih godina ljudi su se okupljali pod banderama. Na njima su bili instalirani zvučnici i tačno se znalo kada je na radiju emisija narodnih pjesama, dnevnik ili utakmica. Nadini saradnici Šerbo, Penava, Elezović, Petković… birali su pjesme.

Voljela je glas Zejbe Pekušića pjevača iz Sandžaka i za njega tvrdila da je najbolji pjevač kojeg je slušala, a slušala je mnoge. Od njega je čula pjesmu “Kahvu mi draga ispeci oh, aman aman za mene”. Željela je da je snimi ali je preduhitrio Cune Gojković.

Sve rekorde slušanosti Nada ruši sa Safetom Isovićem i pjesmom “Oj Safete, Sajo Sarajlio” . Ipak, sa pjesmom “Omer beže na kuli sjeđaše” Nada je dotakla vrh. Mada su ovu staru sevdalinku snimili i pokušali otpjevati mnogi pjevači pjesma “Omer beže” postala je prepoznatljiva u Nadinoj interpretaciji.

Talas novokomponovanih pjesama nije oduševio ni Nadu, kao i mnoge. Govorila je da voli svu muziku svijeta ali da joj smeta forsiranje novokomponovane pjesme. Sevdalinka je na svom terenu gubila od gostujućih tonova.

Nada je umrla 2001. godine u Beogradu. Nakon nje ni Omer beg više ne sjedi na svojoj kuli, povukao se u njene sjene i žali za dobrim vremenima. Onim vremenima kada je sevdalinka ponosno koračala sa Nadom.

Povezani sadržaji:

Zaboravljeni junaci jednog vremena (30): EDHEM ŠLJIVO, Bosanski KajzerZaboravljeni junaci jednog vremena (29): HAJRUDIN KRVAVAC, Das ist ŠibaZaboravljeni junaci jednog vremena (28): FADIL TOSKIĆ i danas nedostaje svome Sarajevu. Fakat fali…Zaboravljeni junaci jednog vremena (27): SEID MEMIĆ-VAJTA, Pjevač u odjeći dušeZaboravljeni junaci jednog vremena (26): NENAD RADULOVIĆ: Dah tišine Neše Leptira Zaboravljeni junaci jednog vremena (25): ROBERT VALDEC, Žestok momak pjesničke dušeZaboravljeni junaci jednog vremena (24): ISMET ZEBA, čovjek o kojem bi se mogao napisati roman Zaboravljeni junaci jednog vremena (23): MILAN RIBAR, Vitez sa Grbavice Zaboravljeni junaci jednog vremena (22): MOMO I UZEIR, dijamanti sarajevskog teatra Zaboravljeni junaci jednog vremena (21): ADOLF DADO TOPIĆ: Laf sa gitarom Zaboravljeni junaci jednog vremena (20): HIMZO POLOVINA – Niko poput njega nije pjevao Šantićevu “Eminu” Zaboravljeni junaci jednog vremena (19): VOJO BJELOŠ – Najbolji harmonikaš koji se rodio na prostorima bivše nam države Zaboravljeni junaci jednog vremena (18): ZVONKO BOGDAN – Pjevač Gospodin Zaboravljeni junaci jednog vremena (17): MATE PARLOV – Šampion svih šampiona Zaboravljeni junaci jednog vremena (16): RADMILA I ĐORĐE prvi pjevali sa mikrofonom u ruci Zaboravljeni junaci jednog vremena (15): Zuko Džumhur. Pa, ko za njega čuo nije!? Zaboravljeni junaci jednog vremena (14): ZAIM IMAMOVIĆ – Sjećanje na legendu sevdaha Zaboravljeni junaci jednog vremena (13): Decenija od smrti Hašima Kučuka Hokija – Američki san i bosanska sudbina Zaboravljeni junaci jednog vremena (12): PJEVAČ SA DUŠOM Bora Spužić Kvaka Zaboravljeni junaci jednog vremena (11): SJEĆANJE NA BODU KOVAČEVIĆA – Modra rijeka i dalje teče Zaboravljeni junaci jednog vremena (10): ŠABAN BAJRAMOVIĆ – Kralj romske muzike Zaboravljeni junaci jednog vremena (9): Prolazi 26 godina od nesreće članova «Crvene jabuke»… Takve «jabuke» više ne rastu! Zaboravljeni junaci jednog vremena (8): DAVORIN POPOVIĆ – Sarajevo je bilo ljepše sa Pjevačem Zaboravljeni junaci jednog vremena (6): TOMA ZDRAVKOVIĆ – Junak novokomponovane tragedije Zaboravljeni junaci jednog vremena (5): Bio jednom jedan “Diskoton”… Sjećanje na diskografskog giganta Zaboravljeni junaci jednog vremena (4): Silvana Armenulić, ljudska i umjetnička veličina Zaboravljeni junaci jednog vremena (3): Omer Pobrić, čuvar sevdalinke Zaboravljeni junaci jednog vremena (2): “Sedam mladih” šampioni kvaliteta Zaboravljeni junaci jednog vremena (1): BEHKA I LJUCA

(Doznajemo.com)