Image
O MRTVIMA NIJE UVIJEK SVE NAJBOLJE: Evo šta su sin i kćerka napisali u čitulji …
 14.09.2013 

Nakon smrti Marianne Therese Johnson-Reddick (78) iz Renoa u Nevadi (SAD), šestoro preživjelih od ukupno osmero njene djece objavilo je u lokalnom listu “Reno Gazzette Journal” čitulju u kojoj pokojnu majku najoštrije osuđuju i slave njenu smrt. Bizarna čitulja se, zbog svoje nemilosrdnosti i gorčine, proširila internetom, ali je ubrzo zabranjena. Ne obazirući se na

Nakon smrti Marianne Therese Johnson-Reddick (78) iz Renoa u Nevadi (SAD), šestoro preživjelih od ukupno osmero njene djece objavilo je u lokalnom listu “Reno Gazzette Journal” čitulju u kojoj pokojnu majku najoštrije osuđuju i slave njenu smrt. Bizarna čitulja se, zbog svoje nemilosrdnosti i gorčine, proširila internetom, ali je ubrzo zabranjena.

Ne obazirući se na staru izreku “o mrtvima sve najbolje”, i bez imalo žaljenja ili kajanja, autori ove čitulje, njen sin Patrick (58), šef ekološke komapnije, i ćerka Katrin (57), nastavnica po zanimanju, kažu da tek sad mogu stvarno da odahnu, i da od majke nikad nisu doživjeli ništa lijepo.

Oni, naime, tvrde da je preminula svu svoju djecu nemilosrdno zlostavljala još od rođenja, što nije prestalo ni kada su joj oduzeti i dodijeljeni hraniteljskim prodicama, jer je pravo da ih vikendom dovodi kod sebe redovno koristila za razne vrste maltretiranja, koje je redovno uključivalo i premlaćivanje kožnim pojasom s metalnim nitnama.

Marianna se, nastavljaju oni, bavila prostitucijom i tjerala ih da spavaju na podu kad god su kod nje bile mušterije, a kada su odrasli, proganjala je i napadala sve osobe s kojima bi se zbližili, tako da su odavno prekinuli svaki kontakt sa njom.

Posljednje decenije života Johnson-Reddikova je provela sama, u invalidskim kolicima u jednom naselju prikolica, u kakvima u SAD obično žive najsiromašniji, a društvo joj je pravilo samo njenih 13 mačaka.

Umrla je 30. avgusta ove godine, ali je u štampanoj čitulji pogrešno napisano da je umrla 30. septembra.

Dok je umirala od raka bešike u bolnici u blizini Renoa, djeca su u jednom trenutku došla da je posjete, ali samo da bi je identifikovali. Od ljekara su zahtijevali da u to vrijeme bude pod sedativima, a za slučaj da se ipak probudi, nosili su tamne naočari da bi ih teže prepoznala. Na vijest o njenoj smrti osjetili su, kako kažu, samo radost i olakšanje, koje izražava i objavljena čitulja.

Prema njihovim riječima, koncipirana je “na njenu sramotu”, sa željom da druge koji se slično ponašaju prema svojoj djeci navede da se zapitaju da li isto to žele da ostave za sobom i da li će i njihova čitulja biti takva.

U samom tekstu kaže se da je svoje potomstvo “cijelog života mučila na sve moguće načine, da je djecu dok su bila mala zanemarivala i zlostavljala, odbijala je dopusti da se neko drugi brine o njima i pokaže im saosjećanje; kad su odrasli, proganjala je i mučila svakoga koga bi se usudili da zavole”.

“Svako s kim je bila u kontaktu, odrastao ili dijete, osjetio bi njenu okrutnost, nasilnu prirodu, sklonost kriminalu, vulgarnost i mržnju prema nježnoj i ljubaznoj ljudskoj duši. Slavimo njen odlazak sa zemlje i nadamo se da će na onom svijetu biti u prilici da na sebi osjeti svaki gest nasilja, surovosti i poniženja koji je svojoj djeci priredila”, kaže se u tekstu čitulje.