Image
REZULTATI POPISA POKAZALI: Demografski gubitak BiH veći od milion stanovnika!
 08.11.2013 

Popis stanovništva pokazao je da BiH može funkcionirati kao država, ali su preliminarni rezultati otkrili koliku je populacijsku i demografsku štetu donio rat, izjavio je za Dnevni avaz Tarik Zaimović, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu i ekspert za popis. Povezani sadržaj: PRELIMINARNI REZULTATI POPISA STANOVNIŠTVA: Detaljni podaci po općinama, kantonima i entitetima Prema njegovim

Popis stanovništva pokazao je da BiH može funkcionirati kao država, ali su preliminarni rezultati otkrili koliku je populacijsku i demografsku štetu donio rat, izjavio je za Dnevni avaz Tarik Zaimović, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu i ekspert za popis.

Povezani sadržaj:

PRELIMINARNI REZULTATI POPISA STANOVNIŠTVA: Detaljni podaci po općinama, kantonima i entitetima

Prema njegovim riječima, popis je, bez obzira na konačan procent koji još nije poznat, pokazao i da su Bošnjaci, iako žrtve genocida, ostvarili pozitivan populacijski trend.

Po njegovim riječima, rezultati su u skladu s očekivanjima – svi koji su se i prije popisa bavili različitim oblicima ispitivanja i analizama znali su da broj stanovnika u BiH ne može biti veći od 3,8 miliona.

“Iako je na prvi pogled ukupan broj stanovnika umanjen za nešto više od 585.000, stvarni demografski gubitak mnogo je veći. Prema populacijskim procjenama koje je 2008. godine radio UNDP, da nije bilo rata, i s postojećim trendovima u BiH bi 2001. godine bilo više od 4,5 miliona stanovnika, a preračunato za 2011., ta brojka bila bi blizu 4,8 miliona. Znači, ukupan populacijski gubitak naše države veći je od milion ljudi”, izjavio je Zaimović.

Zaimović ukazuje i na jedan zanimljiv demografski trend, odnosno jedno iznenađenje u rezultatima popisa.

Naime, popis je pokazao da je u većim gradovima broj stanovnika uglavnom manji od očekivanog, dok je mnogo manjih bh. gradova koji su u izvjesnoj mjeri iznenadili svojim brojem.

“Ovo po sebi može biti izuzetno zanimljiv pokazatelj jednog trenda koji nije prisutan u susjednoj Srbiji i Hrvatskoj, gdje je najznačajnija migracija stanovništva upravo ka glavnim gradovima. Naprimjer, grad Tuzla kao središte kantona predstavlja svega jednu četvrtinu ukupne populacije Tuzlanskog kantona”, rekao je Zaimović u razgovoru za Dnevni avaz.