Nakon mjeseci glasina i curenja informacija Samsung je napokon predstavio svoje nove top modele pametnih telefona Galaxy S8 i S8+. Puni su zanimljivih noviteta, a evo po čemu se razlikuju od sadašnjih Appleovih smartfona.

POVEZANO
Add To Homescreen 1SVIĐAJU VAM SE TEKSTOVI NA NAŠOJ STRANICI? Dodajte nas na ekran svog telefona! :)

Infinity ekran

Dok u Appleu već tri godine zaredom koriste isti dizajn ekrana, Samsung je otišao korak dalje i isporučio QHD SAMOLED zaslon koji se proteže od ivice do ivice Galaxyja S8 i S8+. Tačnije, prednja strana oba uređaja sastoji se od 83 posto ekrana, a novost je to što su drastično smanjeni obrubi pri vrhu i dnu istog. 

Zakrivljene ivice

Zbog simetričnih zakrivljenih staklenih ivica naprijed i natad Galaxy S8 i S8+ djeluju tanje nego što stvarno jesu. 

Mobitel kao računar

Galaxy S8 i S8+ korak su bliže budućnosti u kojoj bismo računare trebali nositi u džepu. Uz njih je predstavljen dock DeX pomoću kojeg je Samsungove perjanice moguće spojiti s monitorom, računarskim mišem i tastaturom. Južnokorejski proizvođač je svoje aplikacije optimizirao za korištenje u desktop načinu rada, a isto vrijedi i za brojne druge (poput, recimo, Microsoft Officea).

Skener rožnice oka

Apple je bio predvodnik u uvođenju čitača otiska prsta u smartphone, ali Samsung je u Galaxy S8 i S8+ dodao i senzor za skeniranje rožnice oka, preuzet iz Galaxyja Note 7.

Prepoznavanje lica

Još jedna biometrijska sigurnosna opcija, dodana nadograđenoj prednjoj kameri s osam megapiksela. Zasad ju je moguće koristiti samo za otključavanje Galaxyja S8 i S8+. 

Bixby i Google Assistant

Nove Samsungove perjanice dolaze s dva digitalna asistenta - Googleovim Assistentom i njihovim Bixbyjem. Korisnici Applea imaju pristup drugim virtuelnim asistentima, ali oni nemaju pristup ključnim komponentama iOS-a. 

Bixby Vision

Bixby Vision koristi prepoznavanje objekata i teksta te lokacijske podatke kako bi personalnom digitalnom asistentu dodao nove elemente, poput pružanja dodatnih informacija o onome što prepozna, a može i obaviti prevod u stvarnom vremenu za više od 50 jezika. Otvoren je za sve zainteresirane razvojne programere, pa očekujemo kako bi moglo biti puno zanimljivih aplikacija.

Novi 10-nanometarski procesor

Apple je poznat po odličnim čipovima za pametne telefone, ali Samsung sa Snapdragonom 835 i Exynosom 8895 ima hardver kojim bi ga mogao zasjeniti po izvedbi i efikasnosti. Jabučari također razvijaju svoj 10-nanometarsko rješenje, no ne očekuje se prije devetog mjeseca.

Bežično punjenje

Još jedna stvar koju bismo trebali vidjeti tek na idućoj generaciji iPhonea, a koju Samsung već ima. Galaxy S8 i S8+ dolaze s podrškom za standard Qi i Samsungovu tehnologiju bežičnog punjenja.

Brzo punjenje

Galaxy S8 i S8+ dolaze s ugrađenom podrškom za brzo punjenje baterija kapaciteta 3.000 i 3.500 mAh. Vlasnici iPhonea i dalje moraju kupovati adaptere za ovo.