Fotografiju starog kamenoloma, u čijem podnožju je u srijedu navečer pronađeno njegovo beživotno tijelo, 15-godišnji Ahmed Hidić iz Doboja je nedavno objavio na svom profilu na društvenim mrežama, što je bio trag koji su u školi i policiji pratili dok su satima tragali za njim.

Pronađen je u podnožju stijene visoke 56 metara bez znakova života, a pored tijela su, doznaje se, nađene njegove raspertlane patike, dok su jakna i đačka torba s knjigama bili na vrhu stijene.

Smrt 14-godišnjeg Ahmeda Hidića 1

Ahmed Hidić: Izgubljena mladost

Petnaestogodišnjak, inače učenik devetog razreda Osnovne škole "Dositej Obradović", u srijedu se požalio na glavobolju i zamolio nastavnika da ga pusti sa časa, pa je iz škole izašao oko 16.30.

- U srijedu oko 20.30 nas je majka obavijestila da se dijete nije pojavilo kod kuće i da je nestalo. Došli smo u školu i pregledali video-nadzor. Utvrdili smo da se kretao glavnom ulicom prema gradskom mostu. Takođe, od učenika smo dobili neke informacije da je posjećivao to mjesto i da se tu slikao, imao je neke slike objavljene i s policijom smo podijelili te informacije - izjavio je jučer za Nezavisne novine Vedran Gligorić, direktor škole.

Čas muzičke kulture, koji je držala Dajana Desnica, bio je zadnji kojem je prisustvovao, a iako se nešto kasnije požalio na glavobolju, nastavnica se prisjetila da je bio raspoložen i da ju je pitao za tip njenog telefona.

- Pričali smo o ekskurziji koja nam slijedi. Šalila sam se s njim, cijeli razred se šalio i nikakvih problema nije bilo. To je dijete koje je vrlo dobar učenik i nikada nije napravio problem, omiljen u društvu, pogotovo među devojčicama. Izrazito šarmantno, pristojno i vaspitano dijete - izjavila je Desnica.

Đaci i nastavnici su šokirani, a posebno razredni starješina Dara Pašić, koja je o učeniku pričala biranim riječima.

- Nikakvih naznaka nije bilo da bi mogao bilo šta da uradi. S roditeljima je bila dobra saradnja, jedino što nam niko nije rekao da je dijete imalo neki zdravstveni problem, a ispostavilo se da je imalo. U utorak sam imala čas kod njih, dijete je bilo veselo, planirali smo matursku zabavu i određivali kome će biti pratilac - navodi Pašićeva.

Kako se nezvanično doznaje, dječak je bolovao od epilepsije. Taj dan kad je nestao, brzo se društvenim mrežama proširila ta vijest.

Osim Ahmeda, u "Dositej Obradović" idu i njegovi brat i sestra. U ovoj školi doznaje se da je dječak osam razreda završio u "Vuku Karadžiću", te da se tek prošle godine prebacio u tu školu.

Iako zasad neke stvari upućuju možda i na samoubistvo, Mladen Simić, tužilac Okružnog javnog tužilaštva Doboj, je oprezan te navodi da će tek nakon što se izvrši obdukcija i obave vještačenja moći reći o čemu je riječ.