Prije dvije godine, preciznije 1. juna 2018.. vijest o dome da je kralj "Južnog vetra" Sinan Sakić preminuo obišla je region. Ipak, ta vijest koja je rastužila mnoge nije bila toliko iznenađenje, jer se već duže vrijeme prije toga pjevač praktično borio za život, a o tome se dosta pisalo već u desetom mjesecu 2017. godine, kada su se u UKC Tuzla ljekar profesor Nermin Salkić sa još 12 doktora borio za njegov život, jer je pjevač tada bio u kritičnom stanju.

Tada je i Sinanova supruga Sabine Sakić potvrdila teško zdravstveno stanje popularnog pjevača.

Poznato je kako je određeno vrijeme pjevač imao problema sa zdravljem, što je, kako se smatra, uzrokovano i njegovim životnim stilom. Kakvi su problemi bili u pitanju?

POVEZANO
Sinan Sakić grob 29/01/20aOVAKO DANAS IZGLEDA GROB SINANA SAKIĆA: Godinu i po dana nakon pjevačeve smrti (FOTO)

Svojedobno su Sakiću u Banjaluci ugrađena dvije premosnice između žuči i jetre, a pola godine prije smrti je Sinan prebačen u intenzivnu njegu zbog jetrene encelopatije. Kasnije je primljen u Klinički centar u Beogradu, nakon što su ljekari ustanovili da mu je potrebna transplantacija jetre.

Jetrena encefalopatija (zvana i portalnosistemska encefalopatija, hepatična encefalopatija ili hepatična koma) je poremećaj pri kojem se pogoršava funkcija mozga jer se u krvi nagomilavaju otrovne tvari, koje bi normalno jetra uklonila.

POVEZANO
Sinan Sakić sahrana 0"POLA ESTRADE" NA ISPRAĆAJU SINANA SAKIĆA: 6 hodža, reis iz Beograda, hodža iz Turske...

Tvari apsorbirane u krvotok iz crijeva prolaze kroz jetru, gdje se otrovi uklanjaju. Kod jetrene encefalopatije otrovi nisu uklonjeni, jer je oštećena funkcija jetre. Osim toga, budući da se stvaraju spojevi između portalnog sistema i generalnog krvnog opticaja (kao rezultat bolesti jetre), neki otrovi mogu u potpunosti zaobići jetru. Isti učinak može imati hirurška zaobilaznica koji se ugrađuje da se popravi portalna hipertenzija (portosistemski šant). Bez obzira na uzrok, ishod je isti: otrovi mogu doći u mozak i oštetiti njegovu funkciju. Koje su tvari otrovne za mozak nije potpuno poznato; međutim, čini se da neku ulogu imaju visoki nivoi produkata razgradnje bjelančevina, kao što je amonijak.

U osoba s dugotrajnom bolesti jetre za encefalopatiju je obično "kriv" neki događaj, npr. akutna infekcija ili nova zabava na kojoj se ispijaju veće količine alkohola, što povećava već postojeće oštećenje jetre. To može biti uzimanje mnogo hrane bogate bjelančevinama što povećava nivo proizvoda njihove razgradnje u krvi. Do nagomilavanja proizvoda razgradnje bjelančevina, koji mogu neposredno oštetiti mozak, može dovesti i krvarenje u probavnom sistemu, kao što je ono iz variksa jednjaka. Neki lijekovi - naročito neki sedativi, analgetici i diuretici - također mogu biti neposredni uzrok za nastajanje encefalopatije. Kada se taj uzročni faktor ukloni, encefalopatija može nestati.

SIMPTOMI I DIJAGNOZA. Simptomi jetrene encefalopatije rezultat su smanjene moždane funkcije, naročito oštećene svijesti. U najranijim stadijima pojavljuju se blage promjene u logičkom mišljenju, osobnosti i ponašanju. Može doći do promjene bolesnikovog raspoloženja i poremećaja prosuđivanja. S napredovanjem poremećaja, osoba obično postaje pospana i smetena, a pokreti i govor postaju tromi. Česta je zbunjenost. Osoba s encefalopatijom može biti uznemirena i uzbuđena, ali to nije često. Epileptični napadi su također rijetka pojava. Konačno, osoba može izgubiti svijest i pasti u komu.

POVEZANO
Sinan bolnica status 1"Sinan Sakić je pred smrt ZLOSTAVLJAN U BOLNICI!?" Tvrdi njegova udovica u pismu javnosti

Simptomi oštećene moždane funkcije u osobe s oštećenjem jetre osiguravaju jaki ključ za postavljanje dijagnoze. Dah osobe može imati slatki miris. Kada osoba ispruži ruke, šake ne može držati nepomično, nego pokazuje grubo drhtanje.

U postavljanju rane dijagnoze jetrene encefalopatije može pomoći elektroencefalogram (EEG). On pokazuje nenormalne moždane talase čak i u blagim slučajevima. Pretrage krvi obično pokazuju nenormalno visoke nivoe amonijaka.

LIJEČENJE. Doktor traži i nastoji ukloniti uzrok kao što je infekcija ili lijek koji osoba uzima. On također nastoji iz crijeva ukloniti otrovne tvari. Iz prehrane se uklanjaju bjelančevine, a glavni izvor kalorija postaju ugljikohidrati uzimani na usta ili dani intravenski. Sintetički šećer (laktuloza), uzet na usta, ima tri blagotvorna efekta: uklanja kiselost crijeva s time što mijenja vrstu prisutnih bakterija, smanjuje apsorpciju amonijaka i djeluje kao laksativ. (Mogu se davati i klizme za čišćenje). Ponekad osoba umjesto laktuloze može uzeti antibiotik, neomicin, koji smanjuje količinu crijevnih bakterija koje normalno pomažu probavljanje bjelančevina.

Jetrenu se encefalopatiju liječenjem često može oporaviti. Zapravo je moguć potpun oporavak, posebno ako je encefalopatija bila ubrzana nekim popravljivim uzrokom. Međutim, u osobe u teškoj komi, koja je nastala kao posljedica akutne upale jetre, stanje je uprkos intenzivnom liječenju u 80% slučajeva smrtno.

POVEZANO
Sinan Sakić - bolnica 05 MJESECI NAKON SMRTI Supruga Sabina objavila posljednje fotografije Sinana Sakića iz bolnice (FOTO)