Veliki broj ljudi je ranjeno, 265 je mrtvih, 1.563 vojnih lica koja su umiješana u pokušaj pobune su lišena slobode, od toga 29 pukovnika i 5 generala. Samo u centrali Žandarmerije u Ankari ubijeno je 16, a zarobljeno 250 vojnika, tokom žestokih sukoba.

Poginulo je 161 civila i pripadnika snaga lojalnih demokratski izabranoj vladi, i 104 osobe koje su učestvovale u pobuni.

Oslobođeni su i visoki dužnosnici koji su bili uzeti kao taoci od strane pobunjenika, uključujući i generalnog sekretara turskog Predsjedništva Fahri Kasirgu i vodećeg armijskog generala Hulusi Akara.

Tenkovima su pobunjeni gađali i zgradu parlamenta, ali je uslijedio odgovor avijacije i vojnika i policajaca lojalnih demokratski izabranoj vladi i predsjedniku Erdoganu, koji se odmah nakon što je dobio vijest o pokušaju vojnog puča vratio u istanbul i vodio akcije za odbranu legalno demokratski izabranog poretka.

Erdogan, koji se mnoštvu okupljenih pristalica obratio na aerodromu Ataturk, je rekao da će odgovorni "biti tretirani na jednak način kao teroristi". On je, inače, bio na odmoru u Marmari, a napadnuta je i njegova kuća, nakon što ju je napustio.

Podsjetimo, nakon što je pobunjenička grupa unutar turske vojske u petak navečer blokirala most na Bosforu u Istanbulu, jednu od dvije glavne veze između evropskog i azijskog dijela grada, postalo je jasno da je u pitanju pokušaj vojnog udara.

Turska pokušaj vojnog udara 0

Pobunjenici su u petak navečer blokirali most na Bosforu

Vojnici u punoj opremi, sa šljemovima i dugim cijevima pojavili su se i u drugim dijelovima grada, tenkovi su bili kod aerodroma Ataturk, a avioni u niskom letu su viđeni kako prelijeću iznad Ankare. Vojni helikopter otvorio je vatru blizu centra obavještajne službe u ovom gradu.

Turska pokušaj vojnog udara 0

Goloruki narod je izašao na ulice da se suprotstavi tenkovima

Uslijedio je odgovor policije i vojske odane legalno na izborima izabranoj vladi. Došlo je do ozbiljnih sukoba. Narod je u velikom broju hrabro izašao na ulice turskih gradova da podrži demokratiju.

Turska pokušaj vojnog udara 0

Pogođena je i zgrada parlamenta i ured premijera

Turska pokušaj vojnog udara 0

Turska pokušaj vojnog udara 0

Turski premijer Yıldırım odmah je potvrdio da je riječ o pokušaju pobune, koji, kako je na početku naveo, njegova vlada neće dozvoliti.

- U pitanju je pobuna prema demokratiji i volji građana. To nećemo dozvoliti. Nećemo odstupiti od demokratije - ustvrdio je premijer, a njegove su se riječi obistinile.

Turski premijer se zahvalio vođama tri opozicione stranke za njihovu podršku demokratiji i što su stali uz vladu protiv grupe koja je pokušala da izvede državni udar.

- Zahvaljujem se vođama opozicije. Oni su štitili demokratiju. Oni su stali uz našu vladu pokazujući jasan stav protiv pokušaja državnog udara, bio je jasan rano u subotu premijer Turske Binali Yildirim.

Sve tri stranke zastupljene u parlamentu su zvanično podržale vladu i odbacile zavjeru.

Turska pokušaj vojnog udara 0

Vojni avioni napali su tenkove koji su gađali zgradu turskog parlamenta

Turska pokušaj vojnog udara 0

Turska pokušaj vojnog udara 0

Nakon neuspješne pobune uslijedila su hapšenja visokih oficira umiješanih u puč, a vojnici koji su izašli na ulice gradova su se predali.

Turska pokušaj vojnog udara 0

Pobunjenički vojnici su upali u zgradu državne televizije, odakle su nakon nekog vremena uklonjeni

Dramatična noć bila je u Turskoj, što je zabilježeno i na video snimcima...

(Doznajemo.com)