Čuvena velška pjevačica Dame Shirley Veronica Bassey, najpoznatija po pjesmi "Goldfinger" iz istoimenog filma o tajnom agentu 007 Jamesu Bondu, otkrila je da ju je smrt kćerke toliko pogodila da šest mjeseci nije mogla da pjeva.

Dame Shirley Veronica Bassey tuga

1985. godine, tada 21-godišnja Samantha Novak pronađena je mrtva u reci Avon u Bristolu (Engleska). Policija je smrt proglasila nesretnim slučajem i zaključila da je Samantha slučajno upala u rijeku, ali Shirley je smatrala da smrt njene kćerke nije bila slučajnost.

Pjevačica tvrdi da je tuga zbog ove tragedije zauvijek oštetila njen glas.

Dame Shirley Veronica Bassey tuga

Shirley Bassey sa kćerkama Sheron (11) i Samanthom (3)

- Nedjelju dana bila sam sama, zatvorena u kući. Onda sam se jednog dana probudila i rekla sebi da me to ubija i da moram da se vratim na scenu. A kada sam stigla na nastup i poplela se na binu, otvorila sam usta, ali glas nije izlazio. Desilo se to da umjesto da ostanem kod kuće i oplakujem kćerkinu smrti, ja sam tugu ispoljavala kroz pjesme. Vjerovatno nisam disala dobro i počela sam da paničim - prisjetila se Shirley, i dodala da je takvo stanje trajalo mjesecima.

- Pola godine nisam mogla da pjevam, i onda sam počela da radim sa vokalnim trenerom, sa kojom sam vježbala jačanje glasnih žica.

Samantha je Shirleyina druga kćerka, koju je dobila sa drugim suprugom Sergijom Novakom.

Njeno tijelo pronađeno je u osmom mjesecu 1985. godine, devet dana otkako je posljednji put viđena u jednom ugostiteljskom objektu. Iako je patolog utvrdio da nema dokaza da se radi o zločinu, Shirley je u intervjuu 2009. godine ukazala na pojedine okolnosti zbog kojih i dalje vjeruje da to nije bio nesretan slučaj.

Dame Shirley Veronica Bassey tuga

Shirley na Samanthinoj sahrani

- Nikada nisam povjerovala da se ubila. Da je skočila sa mosta, sve njene kosti bile bi slomljene. Ali, nijedna kost na njenom tijelu nije bila slomljena. Nije bilo nikakvih povreda na njenom tijelu, nije bilo vode u plućima. To me je mučilo svih ovih godina - izjavila je tada pjevačica.

Godinu dana nakon ovog intervjua, detektivi su ponovo otvorili slučaj i počeli da istražuju sumnje da je osuđeni serijski ubica Michael Moffat kriv za Samanthinu smrt, ali nisu pronašli nikakve dokaze da potkrijepe ovu teoriju.

(Doznajemo.com/Blic.rs/MogaznewsEn)