Toplije proljetne temperature mnogi bi mogli dočekati s oduševljenjem, ali one bi sa sobom u neke dijelove Starog kontinenta, posebno na područje Balkana, mogle donijeti opasne oluje i poplave, objavio je u svojoj velikoj prognozi za proljeće meteorološki servis AccuWeather.

Područje od Njemačke pa sve do Bjelorusije i Ukrajine moglo bi biti izloženo ekstremnim vremenskim uslovima i olujama, dok će - prema ovoj prognozi - obilne kiše dovesti do velike opasnosti od poplava na Balkanu. Na zapadu kontinenta očekuje se sušno, čak i iznadprosječno toplo.

OLUJE I JAKI VJETROVI nebi trebali  biti neuobičajena pojava u proljetnim mjesecima na području Njemačke i Poljske, a nisu isključene ni razorne grmljavinske oluje, piše meteorolog AccuWeathera Tyler Roys.

- Već početkom proljeća očekuju se jake oluje na području Njemačke koje bi mogle dovesti do haosa u prometu. Najveća opasnost od oluja prijeti krajem aprila i početkom maja. Minhen i Berlin u Njemačkoj, Kijev u Ukrajini i Minsk u Bjelorusiji će biti u najvećoj opasnosti od učestalih oluja sa grmljavinom, piše AccuWeather.

Osim oluja, ovim područjima prijete i poplave, a moguća je i pojava tornada.

S druge strane, područja od Alpa do Balkana su u velikoj opasnosti od poplava.

- Dok je u većem dijelu zime zabilježena ispodprosječna količina kiše i snijega na Balkanu, krajem zime očekuje se pojava oluja i obilnih kiša koje će se nastaviti i u proljećnim mjesecima. Opasnosti od poplava pridonijeće i otapanje snijega u višim krajevima - navodi se.

Periodi s obilnom kišom mogli bi se u ovim područjima zadržavati i po više uzastopnih dana, predviđa AccuWeather.

Osim opasnosti od poplava, tu je i opasnost od klizišta, ali prvenstveno u višim predjelima.

ZAPADNE ZEMLJE. Nakon jedne od najkišovitijih zima u istoriji, Francusku očekuje iznadprosječno sušno proljeće. Na ovom se području ne očekuje mnogo oluja i padavina, a najkišovitije bi moglo biti na samom početku proljeća, u martu.

Očekuju se dugotrajni periodi sušnog i toplog vremena, pa će proljeće na trenutke na ovom području više podsjećati na ljeto, piše AccuWeather.

Na sjeveru kontinenta također se ne očekuju ekstremni vremenski uslovi, što bi trebalo donijeti olakšanje tamošnjem stanovništvu nakon snježnih oluja koje su ta područja pogađale u decembru i januaru.

Ipak, u Irskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu očekuje se pojava nevremena s obilnijom kišom, ali ne prečesto.