Bio je 20.06. kada je Adisa u centru Graza (Austrija) sa suprugom Adisom Dolićem, s kojim se šerijatski vjenčala dvije sedmice prije toga, otišla u kupovinu. Građansko vjenčanje bilo je planirano za 03.07... U jednoj sekundi sva sreća svijeta koju su jedno drugome darivali u iskrenoj ljubavi se ugasila.

U šetališnoj zoni na njih je naletio terenac s poludjelim vozačem Alenom Rizvanovićem (27), koji je gas pritisnuo do daske. Adis je usmrćen na pločniku, a smrtno su stradali još jedna žena i četverogodišnji dječak, dok je 36 osoba povrijeđeno. Adisa je zbog teških povreda i u komi transportirana u bolnicu, gdje su se na intenzivnoj njezi dugo borili za njen život. 

ŽIVOT S RANAMA. Adisa se oporavila, fizičke povrede su zacijelile, ali duša nije. No, život s neizbježnim ranama mora se nastaviti. Toga je svjesna i ona. Razgovarali smo nakon odluke austrijskog suda da Alen Rizvanović, umjesto u zatvor, ide na psihijatrijsko liječenje. Adisa pokazuje potpuno odsustvo želje da se bavi čovjekom koji joj je uništio životne planove. Kaže da uopće nije pratila suđenje te da je pojedinosti čula od prijatelja.

- Tog čovjeka ne poznajem. Prvi put sam vidjela njegovu fotografiju od policije kada su došli da uzmu izjavu. Još sam ležala na intenzivnoj njezi. Nisam bila obavezna da idem na suđenje, niti da ga pratim. To nikako ne može biti moj prioritet - kaže Adisa.  

Napad u Grazu 2

Adisa sa suprugom Adisom: Uoči nesreće zakazali građansko vjenčane 

Njen život u Grazu krenuo je potpuno drugim tokom. Ostala je u kontaktu s porodicom supruga, ali je svako nastavio sa svojim životom.

- Porodica rahmetli Adisa, uz moju porodicu, naravno, bila je moja velika podrška tih dana i mjeseci kad mi je bilo najteže. Danas svako ima svoj život, ja pokušavam izgraditi temelje za nastavak života u novim okolnostima - nastavlja svoju priču Adisa. 

Nakon nesreće bila je u komi. Kaže da je bila i fizički i psihički slomljena. 

- Nakon dva mjeseca boravka u bolnici, prebacili su me na jednu kliniku. Uz psihoterapeute sam se dobro oporavljala i ulagala svoj maksimum da prohodam, jer sam bila nepokretna. Osjetila sam da ja to mogu i to se, hvala Bogu, dogodilo - priča ona.

SIMBOLIČNA ODŠTETA. Adisa je ostala da živi u Grazu. Iako je u Bihaću završila Pedagoški fakultet i bila odlična studentica, a prije toga Medresu "Džemaludin Čaušević" u Cazinu, da bi regularno sredila svoj status, morala je nastaviti studirati. Trenutno ide na kurs njemačkog jezika, a upisala je master studij slavistike. 

- Sada sam samo studentica, a moje zdravstveno stanje još iziskuje određene poštede i olakšice - kazala nam je Adisa. 

- I nije život prošao. Nismo umorni i nema na nama rana... Pričat ću ti jednog dana kako sam tebi pisala, a svi su osim tebe čitali - napisala je Adisa u jednom statusu na Facebooku stihove popularne pjesme Dine Merlina.

Adisa se osvrnula i na priče o ogromnim novcima koje je, navodno, dobila od grada Graza zbog tragedije koja ju je ni krivu ni dužnu zadesila u pješačkoj zoni. Radi se, kaže Adisa, o simboličnoj sumi koja bi joj mogla dostajati tek za narednu godinu studija.

RIZVANOVIĆ NA LIJEČENJU. Alen Rizvanović, porijeklom iz Bosanske Krajine, koji je sredinom prošle godine u austrijskom gradu Grazu automobilom usmrtio troje ljudi, uključujući i četvorogodišnjeg dječaka, te povrijedio 34 osobe, treba biti prebačen u psihijatrijsku bolnicu. Kako navode austrijski mediji, postoji mala vjerovatnoća da će Rizvanović biti optužen za ubistvo.

Naime, austrijski sud smatra da je Rizvanović duševno bolestan, te je donio odluku da bude pušten iz zatvora, gdje je proveo skoro godinu dana, i bude prebačen u psihijatrijsku bolnicu, gdje treba biti liječen, piše Krone.at.

Sud je također odlučio da Rizvanović ne bude optužen za ubistvo u slučaju da dođe do suđenja, koje se očekuje krajem ljeta. On će, najvjerovatnije, biti smješten u institut za mentalno oboljele koji su osmnjičeni za neko krivično djelo.

- Objektivno, nismo ni imali druge mogućnosti - izjavio je Christian Kroschel, austrijski državni tužilac, koji je pregledao izvještaje tri eksperta o Rizvanovićevom duševnom stanju.

Njemački profesor forenzičke psihijatrije i psihoterapije Jürgen Müller posljednji je u nizu eksperata koji su donijeli sud o mentalnom stanju Rizvanovića. Dva prethodna eksperta razlikovali su se u svojim procjenama. Müller je u svom izvještaju istakao da Rizvanović pati od paranoidne šizofrenije, te da je u takvom stanju i izveo napad 20.06. prošle godine. Sva tri eksperta saglasna su da je napad počinjen u stanju duševnog rastrojstva, te da postoji visok rizik da će bi se i u budućnosti mogao slično ponašati.

Da je riječ o krajnje problematičnoj osobi, posvjedočila je i njegova supruga Elena, koja je za austrijsku televizijsku mrežu ORF otkrila detalje svog braka sa Alenom.

Elena je navela da ju je Alen mučio i nogama udarao svaki dan, pa čak, kako je rekla, i dok je bila trudna. Alena je upoznala preko Interneta. Na početku, kako je kazala, on joj se činio kao prijatna osoba. Ubrzo su se i vjenčali, kada je on počeo otkrivati svoje pravo lice. Već u prvoj godini braka trpjela je njegove udarce i svakodnevno psihičko zlostavljanje. Kada je ostala u drugom stanju, odlučila je da mora pobjeći od njega, ali nije uspjela jer nije imala novca, mobitela, a ni pasoš.

Nakon toga, otkriva Elena, uslijedile su prijetnje smrću njoj i njenoj porodici u BiH.

- Htio je da budem rob koji će rađati djecu, kuhati i čistiti. Želio je da nosim maramu, a ja sam živjela u strahu da će nešto uraditi mojoj porodici u BiH. Kada je kupio pištolj, rekao mi je da će ih sve ubiti i baciti u more - rekla je Elena.

Na vlastitu želju, 22-godišnjakinja je smještena u sklonište sa dvoje djece.

- Kada sam čula za Alenov krvavi pohod, bila sam šokirana. Boli me samo kad pomislim da je to mogao uraditi - kazala je Elena.

Podsjećamo, Rizvanović je 20.06.2015. godine ubio tri osobe i ranio 34 zaletjevši se terenskim vozilom u Grazu među pješake. Optužen je za namjerno zalijetanje u više desetaka pješaka u pješačkoj zoni u centru grada, nakon čega se predao policiji.

(Doznajemo.com/Avaz.ba)