Pripadnici trebinjske Javne ustanove "Ekologija i bezbjednost" su u naselju Petrovo Polje kod Trebinja (BiH) uspješno istjerali zmiju koja se, preko hodnika, ušetala u kuću jednog tamošnjeg domaćina i zavukla ispod regala.

Zmija je, po izjavi gospodina Miša Pamučine, koordinatora za deminiranje ove javne ustanove, bila dugačka oko metar i 20 centimetara i dok su je hvatali bila je poprilično agresivna, pa ga je pokušala napasti, ali je imao čizme i opremu, tako da mu nije mogla ništa.

POVEZANO
Modran poskok AjanovićNEVJEROVATNO! Bosancu došao otrovni POSKOK među noge, a on ostao "hladan k`o žilet"

- Zmiju je, kako nam je rekao vlasnik kuće, primijetio on sam dok je spolja ulazio u svoj stan koji je inače u prizmelju, a budući da je ljeto i drže se otvorena vrata, zmija je bila ušetala u kuću i miljela sredinom hodnika prema jednim unutrašnjim vratima, da bi se nakon toga, vjerovatno prepdnuta, ušunjala ispod regala i tu ostala - ispričao nam je Pamučina.

Dodaje da se, kada je on stigao u kuću, zmija mogla vidjeti golim okom ispod regala, tako da ga je bilo potrebno samo samo malo nagnuti naprijed da se gmizavac ulovi.

- Nakon što je prošlog ljeta bilo slučajeva da zmije ulaze u kuće ljudi, u našoj su ustanovi nabavili hvataljku za zmije, pomoću koje se može bezbjedno uloviti, a da je pri tome ne ubijemo, tako da nam je ova naprava odlično poslužila ovoga puta, pa sam ja, kada je oslobođen prostor da hvataljkom dođem do nje, najprije zmiju izbacio ispod regala, a onda je, iako je pokušala da se odbrani i da mi se obmota oko noge, uhvatilo hvataljkom koja je samo onesposobi za kretanje i tako je iznio van - prisjetio se Pamučina.

POVEZANO
Zmija otrovnaDRAMA NEDALEKO OD MOSTARA: Građani ubili zmiju dugu oko 1,5 METAR!

Navodi da ni vlasnik kuće, ali ni on sam, nisu željeli ubiti zmiju, pa ju je on odnio u kamenjar koji je oko 500 metara daleko od kuće i tamo je pustio na slobodu.

Sličnu situaciju je isti ovaj čovjek imao prije tačno godinu dana, u osmom mjesecu prošle godine, kada je iz kuće u trebinjskom prigradskom naselju Pridvorci iz frižidera jedne porodice izvukao zmiju koju je vlasnica kuće primijetila da se tamo zavukla.

POVEZANO
Vojnik zmija 0"ZMIJA ČUDOVIŠTE" ULOVLJENA KOD DONJEG VAKUFA? Nevjerovatna slika kruži društvenim mrežama!

- Ljeti je to uobičajena pojava da se zmije, najviše u potrazi za vodom, ali i otjerane sa svojih prirodnih staništa zbog velikih požara, sakupljaju oko sabirališta vode u seoskim naseljima, ali smo, evo, svjedoci da sve češće ulaze i u kuće - dodaje Pamučina.

Prošloga ljeta je zabilježeno i nekoliko opasnih ujeda otrovnih zmija, pa se upozorava na oprez.

POVEZANO
Zmija prozor GrudeFOTO: Građanin na prozoru ugledao jeziv prizor! Zmija zavukla glavu između stakla i okvira, a onda..