Raspravom o Informaciji o posljedicama djelovanja epidemije konronavirusa na privredu nastavljena je sjednica Parlamenta FBiH.

Akademik Mirsada Hukić ovom prilikom obratila se zastupnicima.  

- Nažalost ostvarila se pridviđanja koja su govorila o pandemiji virusa. Koronavirus vrlo brzo je stekao sposobnost da se prenosi s čovjeka na čovjeka i danas znamo jako malo o njemu. Nemamo efikasnu vakcinu ni lijek. Prepušteni smo metodama praćenja i prevencije. Uočili smo da je virus vrlo varijabilan, a izolovano više od 60.000 mutacija. U BiH je zabilježeno više od 51.000 slučajeva oboljenja, a život je izgubilo 115 ljudi – objasnila je Hukić.

POVEZANO
Prof. HukićPROF. HUKIĆ OTKRILA JAVNOSTI kad će stati koronavirus: SAMO GA 1 STVAR MOŽE ZAUSTAVITI

Dodala je da da svi kantoni u Federaciji BiH su zahvaćeni epidemijom.  

- Najteže su pogođeni oni gdje je najveća gustina naseljenosti i gdje je najrazvijenija ekonomija. Muškarci i žene su osjetljivi na ovaj virus, nešto malo više muškarci oboljevaju, ali to je neznatno. Dvije trećine oboljelih su mlade osobe. Kad je riječ o umrlim osobama, muškarci obolijevaju s težom kliničkom slikom i više umiru – navela je Hukić.

Naglasila je da je BiH zemlja u uspunu kad je riječ o epidemiji.

- Naša situacija se pogoršava, BiH ide iznad pesimističkog scenarija koji je viđen u Italiji i Španiji. RS je u još većim problemima, ali mi BiH moramo gledati kao jednu cjelinu.

POVEZANO
COVID-19 Spanish fluZASTRAŠUJUĆA SLIČNOST SA KORONOM? Epidemija prije 100 godina ubila je milione tek u svome 2. udaru!

(Doznajemo.com/Avaz.ba)