Korisnici Facebook Messengera i WhatsAppa opet su postali meta neželjenih poruka. Naime, u Inbox korisnika stiže poruka sa sadržajem da je treba proslijediti jer će, u suprotnom, ubuduće morati plaćati svaku poruku koju pošalju. Kao - ako ne kopiraju sadržaj poruke, aplikacije će pretpostaviti da nisu redovni korisnici i počet će im naplaćivati svoje usluge.

Prevaranti od vas traže da poruku proslijedite na barem deset adresa ako želite da vam aplikacija i dalje bude besplatna, a jednu takvu poruku prenosimo u cijelosti:

"Facebook će se početi naplaćivati od subote ujutro. Ako imate barem 10 kontakata, pošaljite im ovu poruku. Na taj ćemo način vidjeti da ste aktivan korisnik i vaš će profil postati plav i ostati besplatan. Kako piše u današnjim novinama, poruka na Facebooku naplaćivat će se 0,01 $. Pošaljite ovu poruku 10 ljudi. U suprotnom će Facebook aktivirati naplatu poruka", stoji u poruci koja se širi među korisnicima.

Poruka je identična i za WhatsApp i u potpunosti je neistinita, jer ni Facebook ni WhatsApp nemaju namjreu početi naplaćivati svoje usluge, tj. slanje poruka. Obje aplikacije ostaju potpuno besplatne, budući da je Facebookov poslovni model takav da prikuplja podatke o korisnicima, koje zatim koristi kako bi oglašivačima naplatio reklamiranje.

Posljedica slanja i kopiranja ovakvih poruka nema, osim što možete biti vrlo dosadni i smiješni prijateljima koji mogu pomisliti kako nasjedate na svakakve gluposti. Ako ste već podlegli spamu i podijelili ovakvu poruku, ne brinite, ali ste izgubili svoje dragocjeno vrijeme, kao i živce ljudi koji su na vrijeme shvatili da je riječ o spamu.

Izvor: Independent/Zimo