Dugo očekivane zakonske promjene iz oblasti bezbjednosti saobraćaja u BiH, a koje predviđaju veće kazne za bahate učesnike, uskoro trebaju stupiti na snagu, pa bi tako za prekoračenje brzine od 30 km/h kazna trebala iznositi od 400 do 1.000 KM, a recimo za pješaka koji priča na telefon čak 40 KM!

Prema očekivanjima stručnjaka iz ove oblasti, to bi u znatnoj mjeri trebalo ublažiti crnu i poražavajuću statistiku na putevima u BiH, a koji svake godine odnesu na stotine života. Predstavnički dom parlamenta BiH usvojio je na sjednici u ponedjeljak Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, a koji se značajno mijenja kada je kaznena politika u pitanju. Oštrije kazne predviđene su tako i za prekoračenje brzine od 20 do 30 km/h (od 100 do 300 KM).

Novim izmjenama predviđaju se i veće kazne za korištenje mobilnih telefona, kao i za nekorištenje pojasa.

Korištenje mobitela, kao i slušalica, na primjer, prilikom prelaženja pješačkog prelaza strogo je zabranjeno i smatra se kao saobraćajni prekršaj za koji je propisana kazna od 40 KM.

Vozačima koji su tek položili vozački ispit i dobili dozvolu, u prve dvije godine vožnje zakonom im je zabranjeno da bude na cesti od ponoći do pet časova ujutro. Takođe, ukoliko u roku od dvije godine sakupi četiri negativna boda, predviđeno je da bude trajno oduzeta vozačka dozvola, do eventualnog novog polaganja vozačkog ispita. Zakonski član bi mogao obradovati neke bicikliste jer više nemaju obavezu da nose kacigu. Analiza je pokazala kako je ova odredba negativno uticala na njih i destimulisala korištenje ovog prevoznog sredstva. Svjetla za maglu, među vozačima popularna kao "maglenke", mogu da se stalno koriste, jer je zaključeno kako ne ometaju druge vozače. Bahatim vozačima koji vožnju započinju škripom guma i bukom takođe je predviđena kazna od 40 KM.

"Razlozi donošenja zakona zasnivaju se na potrebi prevazilaženja uočenih nedostataka u implementaciji istog, kao i potrebe preciznijeg definisianja vežećih zakonskih odredaba. Predloženim izmjenama i dopunama, za određene prekršaje propisane su oštrije sankcije u odnosu na važeći zakon", navodi se u obrazloženju prijedloga koji je Vijeće ministara BiH još u decembru prošle godine uputio u parlamentarnu proceduru.

(Doznajemo.com/Nezavisne.com)