MUP RS podnio je izvještaj Tužilaštvu o novom slučaju trgovine djecom, odnosno maloljetnom romkinjom iz Mostara koju je njena majka Almasa S. za 2.000 KM (nešto više od 1.000 eura, preračunato) prodala Jasminu Seferoviću i njegovom ocu Ljubi Seferoviću.

Seferović je, podsjetimo, poznat iz predmeta ubistva Dženana Memića iz Sarajeva.

POVEZANO
Ljubo Seferović - Dženan MemićOBJAVLJENI DETALJI KAKO JE UBIJEN DŽENAN MEMIĆ (22): Seferović se navodno...

- Izvještaj je podnesen zbog sumnje da su prijavljeni od decembra 2018. do februara 2020. godine u Banjoj Luci izvršili krivično djelo trgovina djecom - navode u MUP-u RS.

Kako se doznaje Jasmin Seferović se tereti da je vrebao, držao i prihvatio 17-godišnju maloljetnicu radi zaključenja prisilnog braka i eksploatacije njenog rada.

Prisilni brak je "sklopio" njegov otac Ljubo Seferović koji je, da bi dobrio pristanak, njenoj majci isplatio 2.000 KM. Alamasa S. je na to pristala i kćerku prodala za pomenuti iznos.

Da sve bude još šokantnije istražioci su pronašli i zvaničan trag kupovine!?

- Utvrđeno je da je maloljetnica kupljena, odnosno plaćena novčanim transferom preko Western uniona - tvrdi izvor blizak istrazi na koji se poziva Avaz.

Kao što je taj izvor već pisao, pisao istraga je pokrenuta nakon što je maloljetnica u trećem mjesecu zatečena kako s bebom prosi banjalučkim ulicama. Predana je banjalučkom Centru za socijalni rad, a budući da je djevojka iz Mostara kontaktirali su kolege iz tamošnjeg Centra za socijalni rad.

Oni su im potvrdili da djevojka živi u vanbračnoj zajednici i da o svemu obavijeste njenog supruga što je i učinjeno.

Međutim, kada je Jasmin, u pratnji svog oca Ljube, došao po suprugu socijalni radnici su primijetili da je ona veoma uplašena pa su odlučili da sve detaljno provjere.

POVEZANO
Nasilje nad ženamaCURICA HTJELA DA PRODA SVOJU NEVINOST ZA PARE: Kad se doznalo ko je kupac uslijedio je šok!

Kontaktirali su njenu majku, koja im je ispričala da kćerku nije vidjela dvije godine, uz šokantne tvrdnje da je oteta iz njihovog porodičnog doma. Maloljetnica je ubrzo izuzeta od supruga i zajedno s bebom smještena u sigurnu kuću.

U istragu se potom uključila Uprava za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS koja je utvrdila da je majka zapravo prodala kćerku za 2.000 KM radi braka sa Jasminom.

Podsjećamo, Ljubo i Bekrija Seferović, bili su optuženi za izazivanje i prikrivanje saobraćajne nesreće u kojoj je smrtonosne povrede zadobio Dženan Memić, ali u u Kantonalnom sudu u Sarajevu ponovo su oslobođeni optužbi.

POVEZANO
Radmila Mikulović 1Majka priznala: "PRODALA SAM KĆERKU ZA 99.000 MARAKA, A MLAĐU ZA SAMO 10.000"