Ovogodišnji prvi dio ljeta u većem dijelu Starog kontinenta trebao bi biti topliji nego što je uobičajeno, stoji u izvještaju The Weather Company, kompanije u vlasništvu IBM-a, objavljenom u ponedjeljak, a iznadprosječno čestih kišnih padavina moglo bi biti u šestom i sedmom mjesecu, javlja N1!

I iako postoje razlike u klimatskim modelima za ljeto, generalno se predviđa toplo ljeto, posebno u centralnoj i istočnoj Europi.

Kompanija je revidirala raniju prognozu za južnu i istočnu Europu za mjesec maj te se očekuje da taj mjesec bude hladniji nego što se ranije predviđalo.

The Weather Company je u vlasništvu IBM-a i bavi se vremenskom prognozom i informacijskom tehnologijom, a vlasnik je weather.coma, intellicast.coma i Weather Undergrounda.

5. MJESEC:

Britanija i južna Skandinavija: toplije i sušnije od uobičajenog.

Njemačka: toplije i sušnije od uobičajenog.

Jugoistočna Europa: hladnije i vlažnije od uobičajenog.

Španija/Francuska/Alpe: toplije i sušnije od uobičajenog.

6. MJESEC:

Britanija i južna Skandinavija: hladnije od uobičajenog, vlažnije od uobičajenog u istočnim dijelovima, sušnije od uobičajenog na zapadu.

Njemačka: toplije od uobičajenog na jugu, hladnije od uobičajenog na sjeveru, vlažnije od uobičajenog.

Jugoistočna Europa: toplije i vlažnije od uobičajenog.

Španija/Francuska/Alpe: toplije i sušnije od uobičajenog.

7. MJESEC:

Britanija i južna Skandinavija: toplije od uobičajenog za skandinavsko područje, hladnije od uobičajenog u Britaniji, vlažnije od uobičajenog.

Njemačka: toplije i vlažnije od uobičajenog.

Jugoistočna Europa: toplije i sušnije od uobičajenog.

Španija/Francuska/Alpe: toplije od uobičajenog na istoku, hladnije od uobičajenog u zapadnim dijelovima, vlažnije od uobičajnog.

POVEZANO
Jefto Marić 2019aNEKA SE SVI PRIPREME! Jefto Marić, amater-meteorolog koji je prošle godine pogodio sve, sada tvrdi..