Kako je najavljeno, očekuje se da će Zemlju u petak 19.01. ove godine pogoditi Geomagnetska oluja, a riječ je o privremenom ometanju Zemljine magnetosfere, koje uzrokuju Sunčeve aktivnosti, a to su obično udarni val i oblak magnetskog polja Sunčevog vjetra, zajedno sa Sunčevim bakljama i koronalnim izbacivanjem mase, koji zajedno napadaju Zemljino magnetsko polje 3 dana nakon Sunčevih aktivnosti. Promjene pritiska Sunčevog vjetra mijenjaju električnu struju u ionosferi, a magnetsko polje Sunčevog vjetra medusobno djeluje sa Zemljinim magnetskim poljem. Geomagnetske oluje obično traju dan ili dva, ali mogu trajati i danima.

Najnoviju Geomagnetsku oluju, Američki centar za predviđanje vremenskih prilika u svemiru i Agencija za proučavanje okeana i atmosfere (NOAA) klasificirali su kao G-1. 

Na njihovoj skali, to je geomagnetna oluja najslabije jačine. No, naveli su kako bi svejedno mogla uzrokovati "slabe oscilacije na mrežnim stanicama i manji uticaj na satelitske operacije, kao i na životinje koje migriraju".

13.03.1989. godine geomagnetska oluja je uzrokovala izbacivanje električne mreže u Quebecu, 6 miliona ljudi je ostalo bez električne struje i to 9 sati. Polarna svjetlost se vidjela i u Teksasu.

Strah od geomagnetskih oluja nije neopravdan. Oluja kategorije G-5 uticala bi na električnu energiju i sigurnosne sisteme širom svijeta - moglo bi doći do potpunog urušavanja sistema računarskih mreža i velikih oštećenja na električnim transformatorima što bi vodilo do nestanka struje širom Zemlje. Oluja jačine G-5 može naštetiti i radiotalasima - ne bi radili mobilni telefoni, GPS ni Internet.  

Uticaj geomagnetskih oluja na ljude tek se počeo proučavati, ali je poznato da golubovi pismonoše za vrijeme takvih oluja imaju problema s navigacijom, te da nisu u stanju pronaći mjesto na koje bi trebali sletjeti.