Na današnjom protestnom okupljanju koje je deveti put organizirala porodica ubijenog mladića Dženana Memića, potresno obraćanje imala je i sestra Arijana Memić. Ona je zatražila hapšenje Alise Mutap.

Arijana je čitala dijelove oslobađajuće presude Kantonalnog suda u Sarajevu Ljubi i Bekriji Seferović, a koji se odnose na Alisu Mutap, svjedokinje koja je bila sa mladićem u društvu 8. februara 2016. godine u Velikoj aleji.

U presudi, navedeno je da je iskaz Alise Mutap u dijelu koji se tiče događaja nakon što je Dženan zadobio povrede "neuvjerljiv i konfuzan".

- Sud je tokom saslušanja ovog svjedoka stekao dojam da svjedokinja ne iznosi cijelu istinu, da prikriva određene činjenice, da je nesigurna u ono što izjavljuje, sud nije poklonio vjeru iskazu ovog svjedoka posebno kada se dovede u vezu sa ostalim provedenim dokazima – navedeno je u presudi.

Sud je prihvatio nalaz vještaka neuropsihijatra Abdulaha Kučukalića koji je isključio amneziju kod Alise Mutap zajedno sa još dvoje kolega. Kučukalić je tvrdio da je Mutap mogla imati parcijalnu, ali nikako totalnu amneziju.

POVEZANO
Dženan MemićDONESENA NAJIŠČEKIVANIJA PRESUDA U SARAJEVU: Za smrt Dženana Memića (22)

- Sudu je jasno da svjedok Alisa Mutap nije imala povrede koje bi mogle izazvati totalnu amneziju niti je ovaj traumatični događaj mogao isto izazvati, vještak je jasno naveo da je svjedokinja mogla imati fragmentalne gubitke sjećanja, ali ne i totalnu amneziju ali da bi se takva fragmentalna nesjećanja brzo vratila što po ocjeni ovog suda dovodi do zaključka da svjedok zna šta se desilo ali to svjesno prikriva – navodi se u presudi.

Također, Sud navodi da ni jedan nalaz Mutap Alise nije pokazao potres mozga.

Arijana Memić - skup Pravda za Dženana 29/09/18

- Sud je stekao ubjeđenje da Alisa Mutap zna šta se zaista dogodilo ali da to ne želi da kaže. Samo njeno držanje pred sudom je bilo propraćeno nesigurnošću, nervozom te je u konačnici prihvaćen samo dio njenog iskaza u kojem je izjavila da se nalazila skupa sa preminulim Dženanom Memićem u ulici Velika aleja naspram broja 4 jer je to nesporna činjenica koju su potvrdili svjedoci Džafer Hrvat i Nebojša Veljović

Podsjećamo, Mutap se kao svjedok Tužilaštva Kantona Sarajevo (KS) pojavila samo jednom tokom sudskog procesa, dok je na početku pratila suđenja sa članovima svoje porodice. Zbog toga sud nije dozvolio da Mutap bude svjedok na poziv odbrane Seferovića.

POVEZANO
Ubistvo Dženana Memića videonadzorNA SNIMKU koji je Muriz Memić podijelio medijima se vidi auto agencije Alisinog oca, Zije Mutapa!?