Udruga «Libertas» je u Sarajevu organizirala znanstveni projekt «Art terapija kao medicinski oblik potpore osobama s intelektualnim, fizičkim i psihosocijalnim teškoćama», pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo.

Istaknuto je da putem muzičke i likovne umjetnosti za djecu afirmiramo kritičko i estetsko promišljanje, potičemo stvaralački proces, čime djelujemo na spoznajno-vrijednosni aspekt djece, odnosno na mogućnost njihove osobne nadogradnje i kulturnog prosperiteta, te promičemo kulturu življenja i vrijednost cjeloživotnog učenja i stvaranja.

Udruga «Libertas» je, pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, organizirala i interaktivne kreativno-terapijske radionice za djecu i omladinu s teškoćama u razvoju i učenju te njihove porodice.

Učesnici radionica su, također, educirani o temeljnim muzičkim i likovnim pojmovima (segment obrazovne djelatnosti) te informirani o mogućnostima recikliranja i izrade božićnih i novogodišnjih ukrasa. Projekt je još obuhvaćao radionicu ručnog rada, radionicu keramike i likovnu radionicu.

U kreativnim radionicama učestvovala su djeca s teškoćama u razvoju, roditelji i članovi familija djece s teškoćama u razvoju i djeca bez teškoća u razvoju. Voditelji kreativnih radionica bili su pedagozi, socijalni radnici i umjetnici. U kreativnim radionicama organizirano je slušanje dječje glazbe, pjevanje i plesne aktivnosti učesnika kreativnih radionica. Učesnicima radionica iz Udruženja «Oaza» donirani su novogodišnji paketići.

Po završetku radionica, organizirane su izložbe u «Domu mladih» (Festival «Kao nekad pred Božić 2019») i u Župnom uredu crkve u Novom Sarajevu (Božićni sajam), na kojima su učesnici izložili svoje radove nastale tijekom trajanja radionica.

U okviru službenog programa Festivala «Kao nekad pred Božić 2019» upriličen je prigodan dječji program u kojem su nastupili Minja Subota, Mladen Jeličić-Troko, baletna skupina «Bellarte» i dječji zbor vrtića «Sv. obitelj».

- Rehabilitacijsko-terapeutske aktivnosti razvijaju motoričku spretnost, kreativno izražavanje, samostalnost i samopouzdanje, smanjuju negativne učinke simptoma oštećenja, te razvijaju socijalne kompetencije kod korisnika, pa je Udruga «Libertas» organizirala kreativne radionice izrade božićnih i novogodišnjih ukrasa od ekoloških materijala i reciklažnog otpada, za koje su sudionici donosili od kuće otpad kao materijal za rad, izjavio je predsjednik Udruge «Libertas» Pavao Zornija.

(Doznajemo.com)