Ruski ambasador u Turskoj Andrej Karlov Genadijevič ubijen je na otvaranjem umjetničke izložbe u Ankari! On je u Center moderne umjetnosti došao na otvaranje izložbe "Rusija u očima Turaka" i ubijen je u napadu jednog mladića vatrenim oružjem.

Ambasador je trebao je otvoriti izložbu, ali je upucan kada je počeo govor. Napadač je, kako tvrde svjedoci, galamio: "Mi umiremo u Halepu, a vi ćete ovdje!"

Turska policija je upucala i ubila napadača, javila je turska TV stanica NTV. Mediji navode da se radi o osobi po imenu Mert Altıntaş, koji je završio policijsku akademiju u Izmiru 2014. godine. Napadač je identifikovan kao turski policajac, potvrdio je gradonačelnik Ankare Melih Gökçek, javio je AFP.

Naoružani napadač koji je izveo napad na ambasadora Rusije u Turskoj neutralisan je u policijskoj operaciji koja je uslijedila nakon oružanog napada, javlja Anadolu Agency (AA). Nakon oružanog napada na ruskog ambasadora došlo je do sukoba između napadača i pripadnika specijalne policije.

Napadač se nakon što je pucao u ruskog ambasadora popeo na drugi sprat zgrade gdje je došlo do pucnjave sa policijom. Nakon 15 minuta razmjene vatre između napadača i pripadnika specijalne policije, napadač je ubijen.

RUSIJA: OVO JE TERORISTIČKI AKT! Napad je došao nakon zaoštravanje situacije u Siriji, odnosno osvajanja grada Halepa od strane sirijskog režima, kojeg podržava zvanična Moskva, vojno i politički.

Ruski mediji navode kako je predsjednik Vladimir Putin upoznat sa situacijom. Predstavnica ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova rekla je u televizijskom izjavi da je Moskva ovo okarakterisala kao teroristički akt.