Foto: Detalj sa otvaranja

U Bosni i Hercegovini je do sada postojalo samo šest institucija za smještaj osoba s intelektualnim teškoćama, čiji kapacitet ni u kom slučaju nije odgovarao stvarnim potrebama.

Sve donedavno, osobe sa intelektualnim teškoćama nisu imale sredinu u kojoj mogu dobiti potrebne usluge, ali i prostor za učenje životnih vještina i samostalnog življenja. Svjesni gorućeg problema ove populacije, Savez organizacija za podršku osobama sa intelektualnim teškoćama SUMERO pokrenulo je projekat gradnje Centra za podršku osobama s invaliditetom u Sarajevu, kojem se firma Baumit doo kao društveno odgovorno preduzeće odmah priključilo. Svojom donacijom boja za fasadu ovog Centra Baumit je pomogao da san o Centru gdje osobe sa intelektualnim teškoćama uče kako biti samostalni i dio društva, ostvari.

Baumit donacija 1

- Kao preduzeće Baumit je uvijek davao prednost poslovanju koje zastupa interese građana BiH, njegovanju partnerskog i prijateljskog odnosa sa svojim korisnicima te edukaciji kao načinu unapređenja kvaliteta življenja. Sve ove vrijednosti prepoznali smo u SUMERO-vom Centru. On će biti jedinstvena institucija  na području države po mnogo čemu – od toga da pruža alternativni model socijalne skrbi do toga da uči svoje stanovnike životnim vještinama. Za razliku od postojećih ustanova u ovom Centru korisnici neće biti "smješteni", već će živjeti u stambenim jedinicama samo dok traje obuka te će se po završetku edukacije vratiti u svoje zajednice osnaženi da postanu njeni ravnopravni građani. U centru će se i korisnici i njihove porodice osjećati kao kod svoje kuće.

Ovom akcijom Baumit nastavlja davati svoj dugogodišnji doprinos razvoju najugroženijih populacija, poput mladih i osoba sa posebnim potrebama te poziva sve firme, institucije i pojedince da podrže Centar za podršku invalidnim osobama! - navodi se iz kompanije.

Baumit donacija 1

(Doznajemo.com/Promo)