U Neumu jutros velika gužva. Građani Bosne i Hercegovine porastom temperatura pohrlili su u jedini bosanskohercegovački grad na moru, a naročito je interesovanje za Neum poraslo nakon što je Hrvatska donijela odluku da bh. građani moraju po dolasku u tu zemlju ići u dvosedmičnu izolaciju.

- Još sinoć je u Neum pristigao veliki broj vikend gostiju koji su tu na jednu ili dvije noći. Gosti su domaći, Bosanci i Hercegovci, Sarajevo, Tuzla. Dosta je kapaciteta popunjeno. Hotel Sunce još uvijek nije otvoren, hotel se renovira. Hotel Neum ima oko 400 gostiju za vikend, za ostale ne znam pouzdano. Nisu kapaciteti popunjeni u potpunosti, ali je velika razlika u odnosu na prošli vikend i na prethodni period – izjavio je za Faktor Andrija Krešić, direktor Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Ističe kako su cijene smještaja niže u odnosu na prošlu godinu.

POVEZANO
Sabit profilna SebiljSABIT IZTARČINA DAO NAJSMJEŠNIJI KOMENTAR O ODLUCI HRVATSKE O 14 DANA: Smije se cijeli Balkan!

- Kako će dalje ići sa cijenama vidjet ćemo. Vidimo šta se dešava, raste broj pozitivnih na koronavirus i ne znam kako će to sve ići ubuduće – izjavio je Krešić.

Kako javljaju čitaoci velike su gužve na Svitavi, vozači u kolonama idu prema moru.

Hotelijeri u Neumu zadovoljni su razvojem situacije tokom ove sedmice. Direktor hotela Sunce Luka Prkačin u razgovoru za AA ističe da je posljednjih dana interesovanje veliko, te da je i buking sve veći.

- Najave su sad dosta dobre i vjerujem da ćemo uspjeti "izvući" ovo srce sezone, te na kraju imati bolje stanje nego što smo se nadali. Imamo i male probleme jer dosad nismo mogli pretpostaviti kakva sezona nas očekuje, pa dosad nismo tražili sezonske radnike. Već sada je vidna potreba za njima i vjerovatno ćemo uspjeti, bez obzira što su se mnogi od njih u ovom vremenu snalazili tražeći druge poslove. Ipak, vjerujem da ćemo zadovoljiti potrebe za radnom snagom u Neumu i zaleđu - izjavio je Prkačin, napominjući i kako je u hotelu na čijem je čelu svaki krevet bio rezervisan od 15.04. do kraja desetog mjeseca, što je propalo zbog dolaska COVID-a 19.

POVEZANO
Neum ljetoDRAMA ZALJUBLJENIH OSMANA I EMINE U NEUMU: Njegova majka ostala na plaži, a njih dvoje...

Turistički radnici u Neumu svjesni su da je potražnja postala veća nakon posljednjih odluka vladajućih struktura u Republici Hrvatskoj, a koje se odnose na obavezni karantin nakon prelaska granice.

- Moramo biti iskreni i priznati da se buking povećao uvođenjem restrikcija u Hrvatskoj. Da li je to opravdano ili ne, u to ne bih ulazio. Vjerovatno će se sve to, makar ako je vjerovati najavama, brzo ukinuti, ali ipak vjerujem da bh. građani neće odustati od dolaska ovdje. Tako bi pomogli i bh. privredu i neumski turizam - dodaje Prkačin.

U Neumu trenutno ljetuje i Dževad Hasanović iz Lukavca. U jedini bh. grad na moru dolazi svakog ljeta.

- Išao sam ranijih godina i na destinacije u Hrvatsku, ali i ovdje je zaista lijepo. Korona je ove godine učinila svoje, pa smo tu gdje jesmo. Zadovoljni smo. Imamo sve što je potrebno. U prošlosti se ovdje ponekad mogao čuti i arapski, njemački ili kineski jezik, a danas su oko nas Bosanci i Hercegovci. Ima nas više od tri miliona. Ostajemo tu pet dana. Bili smo i prije desetak, a doći ćemo još jednom – za mjesec - izjavio je Hasanović.

Za razliku od Hasanovića, Jasmin Mešinović iz Zenice u Neumu boravi jer nije bilo mogućnosti odlaska u Hrvatsku.

- Iskreno, prošlih godina sam ljetovao u susjedstvu. Ove godine me korona natjerala da dođem u Neum. Dolazio sam i prije 15 godina kao dječak. Lijepo je vratiti se. Poznajem ovaj kraj, a ponuda je danas mnogo bolja nego ranije. Zadovoljan sam. Vidio sam i vozila stranih registarskih oznaka. Ne čudi me to - izjavio je Mešinović.

Na bh. primorju svake godine boravi i Vedran Purišević iz Vareša.

- Korona nije utjecala na moju odluku. Zadovoljan sam, ovdje se ništa nije promijenilo na gore. Cijene su normalne. Danas sam iskreno očekivao više ljudi, obzirom da je vikend, ali šta je, tu je - naveo je Purišević.

Turistički radnici u Neumu s obzirom da su u prošlosti u predsezoni i postsezoni 95% gostiju bili strani državljani, sve nade ovog puta polažu u bh. državljane. Kažu i kako je sad jedina bojazan eventualna pojava virusa na moru, što bi predstavljalo opasnost za građane.

POVEZANO
Piramida Neum OsmanagićPRAVA ISTINA O PIRAMIDI KOD NEUMA: Priča koja je UZBUDILA javnost ima i drugu stranu....