Nakon što su proglašeni rezultati predsjedničkih izbora u SAD, u Wilmingtonu (Delawar), novi predsjednik Joe Bidena održao je pobjednički govor.

U uvodu se prisutnim obratila prva žena potpredsjednica ikad - Kamala Harris:

- I dok smo se na ovim izborima kockali s cijelom američkom demokratijom, vi ste Americi dali novu šansu. Zaštitili ste integrirat naše demokratije. Hvala što ste se odazvali u rekordnom broju kako bi se vaši glasovi čuli. Znam da su vremena zadnjih mjeseci bila teška. Četiri godine ste marširali za jednakost, naše živote i planetu. I onda ste glasali. I rekli glasnu poruku - želite nadu, znanost, istinu. Odabrali ste Joea Bidena kao novog američkog predsjednika...

Biden pobjednički govor 1

- Joe je čovjek velikog srca koji voli neograničeno, njegova ljubav za Jill je nevjerovatna, ona će biti sjajna prva dama. Zahvaljujem svom suprugu Dougu, kćerima i cijeloj familiji. Volim vas više nego što možete zamisliti. Zahvalni smo Joeu i njegovima što su nas primili u svoju kuću. I zahvaljujem svojoj majci koja je vjerovala u Ameriku. I sada mislim na nju i generacije crnih žena, Azijatkinja, bjelkinja, latino žena koje su stvarale povijest, borile se i žrtvovale mnogo za jednakost i slobodu, uključujući i one žene koje su često ispod radara, ali nose demokratiju. Zahvaljujem svim ženama koje su se borile za pravo glasa i svoje fundamentalno pravo da ih se čuje. Danas se prisjećam njihove žrtve, vizije i borbe i stojim na njihovim ramenima.

Biden pobjednički govor 1

Potom je naglasila vrlo važnu stvar.

- Koliko je Joe hrabar najbolje pokazuje da je srušio jedan od posljednjih tabua i stavio ženu kao potpredsjednicu. Iako sam prva, neću biti zadnja. Danas svaka djevojčica vidi da je ovo zemlja mogućnosti. Sanjajte s ambicijama, vodite i vidite sebe onako kako vas drugi možda i ne vide. Mi ćemo vam pljeskati cijelim putem. A američkim ljudima, bez obzira za koga ste glasali, obećavam da ću biti lojalna, iskrena i spremna, svako jutro misliti na vas i vaše familije. Jer, sada počinje rad, pravi rad, da pobijedimo koronu, obnovimo ekonomiju, ujedinimo zemlju, stanemo na kraj klimatskim promjenama. To neće biti jednostavno, ali Amerika je spremna. A spremni smo i Joe i ja. Izabrali smo predsjednika koji predstavlja najbolje od nas, predsjednika na kojeg ćemo se moći ugledati i biti ponosni. S ponosom predstavljam novog američkog predsjednika Joea Bidena!

Biden pobjednički govor 1

Joe Biden, iako ima 78 godina, pokazao je vitalnost. Praktično se zatrčao na pozornicu!

- Ljudi, javnost je rekla svoje i donijela nam uvjerljivu pobjedu. Pobjedu koju smo osvojili s najviše glasova ikada - 74 miliona glasova. Sreća, vjera u bolje sutra, nada, presretan sam zbog povjerenja.

Najvažnija poruka novog predsjednika je bila - ujedinjenje. Nekoliko puta je ponovio da nema namjeru dijeliti Amerikance na republikance i demokrate...

- Zaklinjem se da neću razdvajati već ujediniti, koji ne vidi "crvene" i "plave" države, nego samo ujedinjene. Moja administracija će biti samo za ljude. Opet će nas respektirati! Ovo je test našeg vremena.

Nije zaboravio spomenuti suprugu koja ga je izvukla u najtežim trenucima.

- Ljudi, rekao sam više puta, ja sam Jillin suprug i ne bih ovdje bio bez njene ljubavi, kao i sina, kćeri, unučadi i cijele familije. Jill je posvetila život obrazovanju. Američki učitelji, ovo je divan dan za vas! Jill ć biti sjajna prva dama, tako sam ponosan na nju!

Naravno, nije propustio spomenuti ni Kamalu Harris.

- Imat ćemo odličnu potpredsjednicu, prvu crnu potpredsjednicu ikad. Nemojte mi reći da to nije moguće u SAD! Danas se sjećamo onih koji su se toliko borili da to bude moguće. Camilla i Doug, familija ste, postajete Bideni, nema nazad. Moj tim je dao sve od sebe, dužan sam im.

POVEZANO
Joe Biden maskaNOVI PREDSJEDNIK AMERIKE doživio je veliku porodičnu tragediju: Izgubio je 2 djece i ženu

Opet je spominjao "jednu Ameriku", ali i osvrnuo se na bitku protiv COVID-19:

- Afroameričko stanovništvo će uvijek imati moju podršku jer su ustali za mene. Želio sam kampanju koja izgleda kao Amerika. Oni koju nisu glasali za mene, razumijem razočarane, ali dajte si šansu. Poslušajmo jedni druge, nismo neprijatelji, mi smo Amerikanci. Biblija kaže da postoji vrijeme za liječenje, ovo je to vrijeme za Ameriku. Sad je kampanja gotova, vrijeme je da se borimo za jednakost, nadu, zajedništvo i veliku bitku našeg vremena - koronavirus. Moramo imati dobar zdravstveni sistem, dovesti klimu pod kontrolu, odbraniti demokraciju i dati svima jednaku šansu, to je sve što tražimo. Ljudi, krećemo od bitke s virusom. Ne možemo obnoviti ekonomiju i uživati u svemu lijepom dok to nije riješeno.

Biden pobjednički govor 1

- Ljudi, ponosni sam demokrat, ali vladat ću kao američki predsjednik. Radit ću i za one koji su glasali za mene i oni koji nisu. Idemo zaustaviti demonizaciju Amerike, sada i odmah. Saradnja demokrata i republikanaca je odluka, ne nešto izmišljeno. Američki građani žele da sarađujemo i to je moj izbor. Tražit ću to od Kongresa. Moramo dati šansu svima bez obzira, na spol, rasu... Obilježeni smo teškim trenucima kad odlučujemo ko smo i šta želimo biti. Sad sam na prelomnom trenutku, možemo izgraditi naciju prosperiteta. Moramo restaurirati dušu Amerike. Danas nas gleda cijeli svijet, vodit ćemo druge snagom svojeg primjera. Amerika je jedna riječ - mogućnosti. Svi moraju imati šansu iskoristiti svoje mogućnosti i snove. Liječimo bolesti, ne ostavljamo druge iza sebe, ne odustajemo, ne poklanjamo se drugima. Mi smo dobri ljudi i nikad nije postojalo nešto što ne možemo napraviti - zajedno.

Biden je za kraj poručio:

- Mislim na sve one koji su izgubili nekoga od ovog virusa, moje srce je uz vas. Idemo postati zdrava i jaka nacija. Hvala svima, Bog vas blagoslovio, Bog blagoslovio Ameriku.

Biden pobjednički govor 1

POVEZANO
Trump zamišljenTRUMP POTPUNO VAN REALNOSTI: U novim statusima tvrdi da je zapravo on pobjednik izbora!?