Apelacioni sud BiH jučer je razmatrao žalbe na presudu kojom je bivša miss fotogeničnosti BiH Slobodanka Tošić zvana Boba osuđena na dvije i pol godine zbog pripadnosti zločinačkoj organizaciji Darka Eleza i učešća u pokušaju likvidacije njegovog kuma i neprijatelja Đorđa Ždrale 2006. godine.

- Ona je u potpunosti izvršila svoj dio zadatka. To što druga dva člana organizacije nisu uspjela u svojoj namjeri likvidacije iz zasjede, nema veze s njenom ulogom. Oštećeni je doveden u zasjedu, iskorištene su njegove emocije i nije bio u stanju odbraniti se. Druga stvar je što je jedna puška zakočila, a iz druge su mu nanesene lakše povrede pa je ubistvo ostalo na pokušaju - kazao je tužilac Dubravko Čampara te zatražio strožu kaznu od izrečene.

S druge strane, pravni zastupnik Vlado Adamović je opet naglasio da su sudije ušle u sukob interesa, tako što su sudili u ovom slučaju, kao i u slučaju "Lutka" iz kojeg je ovaj predmet izdvojen.

- Krucijalni svjedok i u ovom predmetu i u "Lutki" je Anđelko Veljančić. Ako bi se ovdje utvrdilo da on ne govori istinu, došlo bi u pitanje njegovo svjedočenje u slučaju "Lutka". U tom svjetlu je i donesena kompromisna presuda - kazao je Adamović, osvrnuvši se na različite iskaze koje je Veljančić davao, ali i na tužioca, koji je, po njemu, manipulisao.

- Da je sudija za prethodni postupak imao uvid u sve te iskaze, optužnica nikad ne bi bila ni potvrđena, a tužilac bi bio pozvan na odgovornost - rekao je Adamović te zatražio da se Tošić oslobodi ili da joj se ponovno sudi. Ona je kroz suze dodala kako je besmisleno sve što joj se stavlja na teret samo zato jer nije veliki igrač.

- Nuđeno mi je da budem svjedokinja. Nisam pristala jer ne znam ništa o tome. Ovo je lična osveta tužioca. Kretanje mi je, kao nekom zločincu, ograničeno na Sarajevsko-romanijsku regiju. Čuvam krave i ovce u Han Pijesku - kazala je uplakana Tošić.

Čampara je negirao kako je ključni svjedok Veljančić te podsjetio na presretnuti telefonski razgovor između Eleza i Davora Mandića u kojem mu Elez govori o planu da Slobodanka namami Ždralu u klopku.

(Doznajemo.com/Večernji list)