Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović započela je u srijedu trodnevnu zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini, u okviru koje treba posjetiti Sarajevo i srednju Bosnu te prvi put Bosansku Posavinu. Ovo je druga zvanična posjeta hrvatske predsjednice Bosni i Hercegovini, nakon prve u trećem mjesecu 2015, na početku njenog mandata. Predsjedništvo BiH bilo je u uzvratnoj posjeti Hrvatskoj u proljeće 2016, a Grabar-Kitarović je u međuvremenu bila i u nekoliko radnih posjeta Bosni i Hercegovini.

Hrvatsku predsjednicu su ispred zgrade Predsjedništva BiH svečano dočekali članovi Predsjedništva predvođeni predsjedavajućim Draganom Čovićem.

Kolinda u Sarajevu 17/01/2018 1

Prema najavama, Grabar-Kitarović namjerava  izraziti snažnu podršku Bosni i Hercegovini na putu ka euroatlantskim integracijama i razgovarati o mogućnostima za jačanje privredne saradnje između dvije zemlje, a ne bi trebala izbjegavati razgovore ni o otvorenim pitanjima.

S obzirom na to da je u Bosni i Hercegovini u toku predizborna kampanja za izbore u desetom mjesecu, ona želi naglasiti važnost očuvanja jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda u i svih njenih građana, bez obzira na vjeru i nacionalnu pripadnost, u duhu Daytonskog sporazuma, koji je potpisala i Hrvatska.

Kolinda u Sarajevu 17/01/2018 1

Ovo je druga zvanična posjeta hrvatske predsjednice BiH

Kolinda u Sarajevu 17/01/2018 1

"Svojim posjetom ona želi potaknuti čelnike Bosne i Hercegovine, Bošnjake i Hrvate, na dijalog i dogovor o ključnim pitanjima i reformama, uključujući Izborni zakon, ne ulazeći pritom u bilo kakve pojedinosti mogućih zakonskih rješenja", ističu na Pantovčaku.

Hrvatska ne želi da Hrvati budu manjina u Bosni i Hercegovini, zauzima se za provedbu presude Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu "Sejdić – Finci", presude Ustavnog suda Bosne i Hercegovine po žalbi Bože Ljubića te odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o Mostaru, naglasili su izvori.

Kolinda u Sarajevu 17/01/2018 1

Kolinda Grabar-Kitarović svojim posjetom ona želi potaknuti čelnike Bosne i Hercegovine, Bošnjake i Hrvate, na dijalog i dogovor o ključnim pitanjima i reformama

Nakon sastanka s Predsjedništvom Bosne i Hercegovine i sastanka delegacija dvije zemlje, prema planu posjete, slijedi sastanak s članovima kolegija Doma naroda i Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i radni ručak s predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem.

Grabar-Kitarović također se treba sastati s vrhbosanskim nadbiskupom, kardinalom Vinkom Puljićem, visokim predstavnikom međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentinom Inzkom te predstavnicama udruženja "Majke Srebrenice".

***

Bivši ambasador BiH u Zagrebu, Zlatko Dizdarević, novinar i diplomata, dao je vrlo zanimljivu izjavu o događajima od utorka navečer, kada Grabar-Kitarović nije, uprkos najavama, sletjela na sarajevski aerodrom - navodno iz sigurnosnih razloga, a o čemu nisu bili obaviješteni bh. zvaničnici koji su je trebali dočekati. Dizdarević je, podsjetimo, bio urednik sarajevskog Oslobođenja i dugogodišnji dopisnik sa Bliskog istoka, glavni urednik sedmičnika Svijet i Nedjelja. Bio je ambasador BiH u Hrvatskoj, Jordanu, Iraku, Siriji i Libanu. Autor je osam knjiga, objavljenih u više zemalja Evrope, SAD i Latinskoj Americi.

- Sinoć je portparol aerodroma saopćio da avion neće sletiti. To je apsolutno nedopustivo i skandalozno – smatra Dizdarević.

Kolinda u Sarajevu 17/01/2018 1

- Nije to samo jučerašnji događaj, to je niz događaja u kojima se brutalno krši, ne samo protokol, nego najnormalniji odnos. Dolazi kako ko hoće bez najave, hoda se po BiH bez najave, odlazi se po raznim mjestima u BiH, a da se ne dođe u Sarajevo. To su stvari koje u međunarodnoj politici predstavljaju nonsens i koje se mogu nazvati skandalom - izjavio je on za Interview.ba

U diplomatskom svijetu vrlo je neuobičajeno ono što se sinoć dogodilo – da diplomatski predstavnici jedne zemlje pripreme doček za predsjednicu druge zemlje, a da se ona, bez prethodne najave, ne pojavi. Možete li to prokomentarisati?

DIZDAREVIĆ: Zapravo i ne znamo pravi razlog nedolaska. Apsolutno je neuobičajeno u normalnim uslovima, a u malo zagrijanijoj situaciji kazalo bi se čak i skandalozno. Ja iz vlastite diplomatske prakse ne znam za ovakav slučaj ukoliko u pozadini nije jedna arogancija, jedan manir koji se već smatra normalnim u odnosu između Hrvatske i BiH sa hrvatske strane. Nije riječ o tome samo da se nije došlo, naravno da postoji situacija u kojoj se put može odgoditi, ali je zaista mnogo više nego neubičajeno to što se desilo i to što se dopustilo da domaćini čekaju. Na kraju krajeva, čekao je i ambasador Hrvatske u BiH i nije znao o čemu se radi, a da ni jutros nije bilo nikakvog objašnjenja.

Domaćini su čekali, a onda napustili aerodrom. Da ste vi savjetnik gospodinu Crnadku, šta biste mu preporučili u tom trenutku kako da reaguje?

DIZDAREVIĆ: Nisam razmišljao o tome na takav način zato što znam da se neće reagovati onako kako treba. U najmanju ruku, moramo tražiti zvanično objašnjenje, da ne kažem da se još sinoć moglo uraditi nešto što je signal da to tako ne može. Predsjednica se u odnosu na tu činjenicu mora očitivati na način koji može da predstavlja minimum zadovoljštine javnosti. Isto tako, jako dobro znam da je sastav naših domaćina takav da će jedan misliti jedno, drugi drugo, a treći treće. I tu će se tražiti onaj takozvani kompromis. Moram da kažem da u ovakvim situacijama i inače u poziciji BiH prema svijetu, ja mnogo više zamjeram našima nego onima koji nam to čine.

Notorna stvar u politici je, ukoliko se išta o njoj zna, slijedeća: bolje je da te ne vole, a da te poštuju, nego da te lažno milke po glavi i hvale, a zapravo se šprdaju s tobom iza leđa.

Slobodan sam da kažem da ogromna većina onoga svega što smo dopustili da nam se dešava, kao razlog, leži kod nas. Mi nemamo državu, nemamo unutrašnju politiku, nemamo vanjsku politiku. To se pretvara u tri politike i tri države pod jednim krovom. Naravno, to sve skupa vodi potpunom gubljenju državotvornog digniteta i elementarnog državnog ponosa. Ja zato optužujem i krivim nas ovdje, a ne njih tamo. Mi smo njima dozvolili da se tako ponašaju prema nama. Dozvolili smo to jer smo se odrekli ljudi koji znaju i koji mogu zato što nam je najvažnije bilo da imamo svoje oko sebe koji uglavnom ne znaju ni elementarne stvari o politici.

Možete li nam objasniti šta u diplomatskom svijetu znače "nepoznati razlozi". Kako se to može tumačiti?

DIZDAREVIĆ: Ne znam šta znače, nema nepoznatih razloga. Ako oni postoje u tom smislu da se ne mogu saopćiti, to ne znači da to ne treba javiti na vrijeme, a ne ostaviti ljude da, kao ne znam šta, stoje na aerodromu i čekaju. Sinoć je portparol aerodroma saopćio da avion neće sletiti. To je apsolutno nedopustivo.

POVEZANO
Kolinda revija 16/05/2017HRVATSKA PREDSJEDNICA ŠOKIRALA SVE NA REVIJI: Pogledajte u kakvom izdanju se pojavila! (FOTO)