Prvi visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini i švedski diplomat i političar Carl Bildt izazvao je buru reakcija na društvenoj mreži Twitter objavom fotografije starog Sarajeva, piše Al Jazeera Balkans.

Vide se pokrivene žene u tradicionalnoj bosanskoj nošnji od prije više do 100 godina, a švedski političar uz snimak je napisao:

"Postoji napredak u našem svijetu. Ovo je Sarajevo prije stoljeće ili više".

Bild tweet pokrivene zene Sarajevo 0

Uslijedili su brojni odgovori, tačnije, stotine njih, a osim psovki i uvreda na račun Bildta, neki se izdvajaju kulturnim načinom komunikacije.

Takva je reakcija Mirnesa Kovača, koji je napisao: "Zaista (postoji napredak), ovo je Švedska iz 1930-ih", uz prigodne fotografije iz Bildtove domovine.

Bild tweet pokrivene zene Sarajevo 0

Vrijedi izdvojiti i odgovor korisnika Resula Mehmedovića, koji je objavio fotografije vladara i vladarice Austrije na pokopu njegovog oca tokom 1910-ih: "Da, zaista. Kralj i kraljica na pokopu njegova oca. Kraljica je pokrivena od glave do pete 1916."

Bild tweet pokrivene zene Sarajevo 0

Elvan Aktas u nekoliko je navrata odgovorio bivšem švedskom ministru objavivši fotografije Sarajeva iz vremena opsade i ratnog razaranja od 1992. do 1995:

Bild tweet pokrivene zene Sarajevo 0

Među mnogima koji su komentirali Bildtov tvit jest i turski novinar Ibrahim Karatas, koji je napisao: "Sramotno je da koristite odijevanje kao kriterij za napredak. Pomislite malo o sebi. Ako nosite nešto drugačije, hoćete li izgubiti svoje kvalifikacije?"

Bild tweet pokrivene zene Sarajevo 0

"(Ovo je) duboko štetan, uvredljiv i razočaravajući komentar od individue Vašeg profesionalizma i karaktera. Ovo je također Sarajevo od prije pola stoljeća", napisala je Amina Agović i objavila fotografiju iz 1941. kada pokrivena muslimanka u Sarajevu svojim velom sakriva žutu zvijezdu kod svoje komšinice. Žute zvijezde tokom Drugog svjetskog rata morali su nositi Jevreji na područjima koja su osvojili nacisti i njihovi saradnici.

Bild tweet pokrivene zene Sarajevo 0

Mnogi su naveli da im nikako nije jasan tvit švedskog diplomate i političara, da je Bildt napravio nepotrebnu objavu. Naravno, bilo je i onih s druge strane spektra koji navode da je ovo zapravo "Sarajevo danas", drugi ističu promjene u životu Afganistanki, Iranki, Egipćanki…

Ukazano je i na jačanje ekstremne desnice na Starom kontinentu, samim tim i u Švedskoj, te su se neki pitali je li riječ o "islamofobiji ili o islamofobiji".