Tužilaštvo Kantona Sarajevo (KS) otvorilo je protiv Amela Sejfovića, koji je nakon osmodnevnog bjekstva u ponedjeljak uhvaćen, istragu zbog sumnje da je počino krivično djelo bijeg osobe kojoj je oduzeta sloboda. Ovu informaciju potvrdila je Azra Bavčić, predstavnik za javnost Tužilaštva KS.

Inače, Sejfović je vraćen u pritvor, a u KPZ "Miljacka" pooštrene su mjere sigurnosti. Čuvaju ga policajci naoružani dugim cijevima. Navodno je njegov prvi zahtjev bio vezan za odjeću i hranu.

- Amela Sejfovića u pritvoru u KPZ-u Miljacka u Sarajevu čuvaju dva stražara s dugim cijevima. U sobi je samo krevet, vezane su mu noge, i ruke na leđa. Obučen je u bolesničku pidžamu. Ja sam ga danas zatekao u takvom stanju - tvrdi advokat Muhidin Kapo, koji zastupa Sejfovića.

Kapo je dodao da su ojačana i vrata ćelije u kojoj se nalazi Sejfović, tako što su navarena još dva katanca.

- Mene je zamolio njegov otac da ga posjetim jer je čuo da je teško povrijeđen, na aparatima i da mu se bore za život. On ima povrede glave i ožiljke po licu, ali nisam primijetio da ima nekih lomova. Smršao je jer nije jeo nekoliko dana, dok je bio u bjekstvu i zamolio je da poručim njegovoj porodici da mu donese hranu i odjeću. Moj klijent je rekao i da se sam predao, da nije istina da je pružao otpor policiji. Priznao mi je: "Ja nisam nikog povrijedio niti napravio invalidom, a za bijeg ću odgovarati" - izjavio je Kapo.

U Krivičnom zakonu Federacije BiH, inače, ne postoji član prema kojem se mogu sankcionirati zatvorenici koji samo išetaju iz zatvora ili se, pak, ne vrate nakon korištenja zavodskih pogodnosti. Nakon što zatvorenik bude uhvaćen i vraćen u zatvor, protiv njega se poduzimaju disciplinske mjere, a sankcija je najčešće smještanje u samicu do maksimalno 20 dana, te ukidanje vanzavodskih pogodnosti ili se eventualno - ukoliko je bio u zatvoru poluotvorenog tipa - može poslati u zatvor zatvorenog tipa. Pritvoreniku se mogu izreći zabrane posjeta ili pak neke druge mjere.

U KZ FBiH, krivično djelo bijeg osobe kojoj je oduzeta sloboda navodi se: "Ko upotrebom sile ili prijetnjom da će izravno napasti na život ili tijelo druge osobe pobjegne iz krivično-popravne ustanove ili zatvora, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do pet godina".

Inače, prilikom privođenja vidjelo se da Sejfović ima povredu na glavi. Pregledan je u bolnici, a oni koji su bili u prilici kontaktirati s njim tvrde da izgleda iscrpljeno te da je tokom bijega smršao određeni broj kilograma.

POVEZANO
Buci Visoko mlinOVO JE PRAVA ISTINA KAKO JE OTKRIVEN SEJFOVIĆ? Nije ga prijavio mještanin, nego...