Kada se četvero male djece probudilo i nisu mogli pronaći majku, instinktivno su nazvali oca. Njihovi roditelji, Michelle i Braulio Castillo su bili rastavljeni, a sud je ocu zabranio da ulazi u porodičnu kuću.

Poštujući zakon, Braulio je zamolio komšije da uđu u kuću i potraže njegovu bivšu suprugu, dok on odveze djecu u školu. Komšije su pozvale policiju, a pretražujući kuću došli su do šokantnog otkrića. Pronašli su obješenu Michelle kako visi pod tušem u podrumu. Njeno, kako se činilo, samoubistvo je bilo šok za sve.

Odana majka je započinjala novi život, planirala je odmor, a njen razvod je bio skoro okončan. Je li pomisao na život samohrane majke bila zastrašujuća ili je imala druge razloge? Obdukcija je otkrila drugi uzrok njene smrti.

PETERO DJECE. Michelle je bila ponosna majka petero djece. Dvoje najstarijih je usvojila, a troje mlađe su njena biološka djeca. Michele je živjela s četvero djece u dobi od 11, 9, 6 i 3 godine, a najstariji Nicolas je bio na fakultetu.

Njen suprug Braulio je bio generalni direktor jedne zaštitarske firme i uživao je u luksuznom životu. Tokom brakorazvodne parnice, Michelle je rekla da joj je suprug prijetio, pa mu je sud zabranio pristup porodičnoj kući.

Castillo ubistvo

Michelle i Braulio Castillo snimljeni prije razvoda

19.03.2014. godine su djeca posjetila oca, a njegova sestra je odvezla djecu majci na lokalni parking. U međuvremenu, Braulio je provalio u bivši dom u Ashburnu (Sjeverna Virginija, SAD) i sakrio se. Čekao je da Michelle stavi djecu na spavanje.

JEZIVO UBISTVO. Pokušao je jastukom ugušiti Michelle u njenom krevetu, ali je onda shvatio da jedno dijete spava tamo. Probudio ga je i dezorijentisanom djetetu rekao da ide u bratovu sobu.

Kada je dječak otišao, Braulio je ponovo napao suprugu. Zadavio je, a onda je njeno tijelo odnio u podrum. Zavezao joj je kabal oko vrata, a onda ga zakačio na tuš da izgleda kao samoubistvo. Nakon toga je pobjegao, ostavljajući djecu s mrtvom majkom.

Nakon što je Michellino tijelo pronađeno, obdukcija je pokazala da nije umrla zbog vješanja, nego da je pretučena i zadavljena. Prvi osumnjičeni je bio njen suprug. Policija je zaplijenila snimke nadzornih kamera iz susjednog dvorišta, a na kojima je snimljen kako ulazi u kuću.

Castillo ubistvo
Žrtva i ubica: Michelle i Braulio Castillo
Castillo ubistvo

SUĐENJE. Na suđenju je tvrdio da nije ubio suprugu i da je te noći gledao TV i zaspao. Međutim, jedan sin je svjedočio da ga je otac probudio i tražio od njega da pređe u drugu sobu. Drugi sin je priznao da mu je otac platio da kaže šifru za alarmni sistem u kući.

Braulio je proglašen krivim i osuđen na doživotni zatvor zbog ubistva supruge, plus 15 godina za provalu u kuću.

( Doznajemo.com/ Prevod i adaptacija: D.Z.)