Tijesto i kolači napravljeni od domaćih jaja imaju intenzivniju žutu boju od proizvoda za koje su korištena jaja kupljena u trgovini. Boja žumanjka itekako vam govori o porijeklu jaja i kokoši koja ga je snijela.

Domaća jaja i kupovna jaja sadrže otprilike podjednaku količinu hranjivih tvari, te su oba mogu koristiti za sve vrste kuhanja i pečenja - piše punkufer.hr.

Međutim, razlike se ipak mogu opaziti golim okom. Što je boja žumanjka intenzivnija, odnosno ima tamniju narandžastu boju, to su veće šanse da su ih snijele kokoši kojima je dopušteno slobodno kretanje.

Konzumna jaja u trgovinama obično se dobivaju od kokoši koje obitavaju u prenatrpanim kavezima, ili iz podnog uzgoja koji uključuje nešto širi spektar kretanja za te životinje.

U slobodnoj uzgoju na manjim farmama kokoši nesu manje, jedu više te imaju veću slobodu kretanja što utiče na izgled jaja.

Ranija istraživanja provedena na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku pokazala su da su jaja iz slobodnog uzgoja nešto teža od konzumnih jaja iz trgovina, te da imaju deblju ljusku što smanjuje mogućnost od uništavanja prilikom transporta.

U YouTube videu pogledajte razliku u jajima kupljenima od farmera, i onih koja dolaze iz trgovina!