Nedim Sladić, meteorolog amater, kojeg su u medijima nazivali i "bosanskim lovcem na oluje", za N1 je objasnio koliko dugo bi mogle trajati meteorološke promjene u Bosni i Hercegovini koje se očekuju već danas.

Kako je izjavio, u toku dana se mogu očekivati padavine, a vrijeme bi se trebalo stabilizirati krajem dana i u toku noći. Istakao je da se može očekivati miholjsko ljeto.

POVEZANO
Snijeg Hrvatska 12/11/2016dSTRAŠNA PROGNOZA BOSANSKOG "LOVCA NA OLUJE": Bosna i Srbija mogle bi biti najhladnije na kontinentu!

Sladić smatra da poslije nekoliko sunčanih dana slijedi hladna fronta koja bi obuhvatila Bosnu i Hercegovinu, a koja sa sobom nosi ne toliko obilne padavine.

"Stabilizacija vremena će uslijediti već krajem dana i tokom noći", najavio je.

Ukazao je da se očekuje kako će djelimično pogoršanje meteoroloških prilika sniziti i temperature.

"Narednih jutara možemo očekivati stabilne vremenske prilike. Danas poslijepodne s odmicanjem fronte će doći do stabilizacije vremena. Razvedravanje će uzrokovati i veoma hladna jutra kada će se temperature približiti nultom podijoku. Dolaze svježiji dani i hladnija jutra", naglasio je Sladić za N1.

Snijeg pada

Prema njegovim prognozama, možemo očekivati miholjsko ljeto, ali da se ne smije previše pouzdati u dugovoročne vremenske prognoze, te je dodao:

"Oktobar treba uzeti s rezervom. Trebao bi biti topliji od prosjeka i to u drugoj dekadi mjeseca".

Podsjetio da je 2006. godine ljeto bilo dosta nestabilno, a zatim da je septembar bio vrlo sunčan mjesec. Sladić se osvrnuo i na to kada možemo očekivati sniježne padavine:

"Snijeg možemo očekivati u septembru. To nije novina u Bosni i Hercegovini. Znao se pojaviti u avgustu. Na Bjelašnici 2006. godine je padao u avgustu. 1977. godine u avgustu je snijeg padao vrlo blizu Sarajeva. Tako da je septembar klimatološki zanimljiv mjesec. Značajniji snijeg još ne očekujemo".

Sladić je preporučio da se građani slojevito oblače - da sa sobom nose jakne koje su potrebne tokom hladnih noći.

POVEZANO
Blidinje snijeg 20/09/2017NOVA PROGNOZA: Zbog jakih anticiklona nad Grenlandom, Skandinavijom i Rusijom prijeti HLADNOĆA