Turistička sezona u Neumu još nije počela, ali su zato cijene u ugostiteljskim objektima već "skočile u nebo", kao po onoj skandinavskoj uzrečici koja kaže da hladno jeste, ali je zato i standard!

Neum je dosad uglavnom bilo odmaralište za radničku klasu. Naime, jedini bh. grad na moru nikad se nije smatrao elitnim odredištem i u njemu je uglavnom odsjedala "radnička klasa", mahom iz Bosne ili poneki zalutali Čeh, pa su i cijene tako bile prilagođene plićim džepovima.

Posljednjih godina one su sve bliže cijenama u Dubrovniku, a opasno su zaprijetile i onima kakve se plaćaju na najpoznatijim svjetskim destinacijama kao što je, na primjer, Venecija. Neum bi tako zaista po ovome mogao uskoro postati bosanskohercegovački Monte Carlo...

Neum fiskalni račun 05/2017a

O tome svjedoči i jutrošnji fiskalni račun izdan u jednom neumskom kafiću. Espresso kafa košta tri marke. Bijela kafa je marku skuplja. Bočica od dva i po decilitra mineralne vode košta također tri marke.

Bračni par, koji se ne voli nazivati gospodom, tako su za "ritual buđenja" platili ukupno 13 maraka. Tješe se, kažu, da su u mineralnoj vodi neki posebni minerali. U istom kafiću sok košta pet maraka. Ali, nemojte da vas ovo obeshrabri ako namjeravate posjetiti Neum.

(Doznajemo.com/Faktor)