Armin Mulić, za čijim se bratom Aldinom (28) peti dan traga nakon što je upao u Miljacku u sarajevskom naselju Dolac-Malta kada se skupa s prijateljem Irhanom Fočom Nanetom utopio, za Avaz je dao potresnu ispovijest.  

Njegova priča je isprepletena detaljima dramatične potrage za tijelom njegovog brata, koja je otkrila sve manjkavosti spasilačkih službi, uz neizvjesnost porodice te njegovo ogromno razočarenje u prijatelje koje je doživio.

Armin je za Avaz otkrio da njegovi prijatelji koji su se te večeri zatekli na obali Miljacke nisu učinili ništa da bi njegovog brata spriječili da uđe u rijeku.

- Nijedna izjava mojih drugova koji su bili tu se ne slaže. Nisam priželjkivao niko da skače za njim u smrt. Ali, nikada mi neće biti jasno da, kada imaš čovjeka u rukama, pogriješio je prvi put, bio je pripit, valjao se i htio da skoči u rijeku, ubaciš ga u kafić... Kako takvog čovjeka možeš da pustiš i metar od sebe, to mi ne ide u glavu. Jer taj čovjek u pripitom stanju nije pri svijesti. On je davao naznake da će nešto uraditi – izjavio je očajni Armin.

POVEZANO
Miljacka utapanje 13/12/2017 0DETALJI NOĆAŠNJE TRAGEDIJE: Aldinu Muliću (28) je pozlilo, otišao je do Miljacke, a onda...

U nastavku razgovora on je kazao da se kao čovjek šokirao kada je pogledao snimak videonadzora i shvatio šta se zapravo te večeri desilo.

- Imali su šansu da spase ova dva života. Nisu razmišljali, nego su igrali igrice, što sam vidio na videonadzoru. Nije moment da ih prozovem imenom i prezimenom, ali oni znaju ko su! Među njima i jedan gospodin inspektor policije koji je sjedio s njima, eto kakvi su. On je jedan od tih mojih starih drugova, za koje sam mislio da su mi prijatelji. Ne dao Allah nikome, ovo što ima u Bosni i Hercegovini, to nema nigdje. Od svih njih mog brata je pokušao spasiti mladić koji je u mom kafiću radio za plaću i on je moj brat, kako drugo da ga nazovem – pojašnjava Mulić.

POVEZANO
Irma AdžamijaPosljednja poruka sestre Irhana Foče, HRABROG MOMKA koji je za prijateljem skočio u nabujalu rijeku

S druge strane, Mulić je kazao da je zadovoljan jučerašnjom reakcijom Civilne zaštite.

- Ogromna je razlika u odnosu na njihovu reakciju od prekjučer (zakjučer, op. a.). Juče (prekjuče) je značajan broj ljudi uključen u potragu uz podršku navijača FK Sarajevo i Željezničar, naše porodice i volontera. Hodam s njima rame uz rame. I sada mi je krivo, jer da je ovakva organizacija bila odmah u roku od četiri sata od pada u rijeku, sve bi bilo drugačije, moj brat bi odmah bio pronađen. U 2.30 je dojavljeno, na videonadzoru sam vidio i zatekao policiju da se pojavila za četiri minute, ali svi su stajali i posmatrali, kao i vatrogasci – navodi Mulić, koji je objašnjenje potražio i od direktora CZFBiH Fahrudina Solaka.

- Gospodin Solak mi je rekao da je on dobio dojavu tek u šest sati ujutro. Šta se radilo do tog perioda... Meni nije jasno. Prvi put su u vodu ušli u devet sati. To je ogromna vremenska distanca. Sve to dokazujem mojim videonadzorom. Sve je manje i manje nade da će pronaći mog brata. To sve sada zavisi od Allaha dragog, on ga jedini može naći. Da je ovakva potraga bila odmah, 100 posto bi ih našli. Nema teoretske šanse da se to ne bi desilo – smatra Mulić.

- Pitajte policiju gdje su oni. Vidio sam samo šest kombija koji su parkirani ispred moje radnje. Oni gledaju u vodu. Zadovoljan sam samo ulogom Civilne zaštite, a ostalih tu nema. Angažirao sam privatno žirokoptere koji lete iznad Miljacke i Bosne. Angažirao sam i raftere s čamcima – tvrdi Mulić.

POVEZANO
Miljacka Dolac Malta dec 2017JEZIVA PRIČA GRAĐANKE ŠTA SE DESILO U UTORAK: Prolazila sam pored "Argelinija", kad se čula VRANA...