Učenik sedmog razreda Druge osnovne škole u Brčkom jutros je nekoliko minuta prije početka školske nastave skočio kroz prozor i, prema izjavi prvog čovjeka Odjela za obrazovanje Vlade Brčko distrikta BiH Senada Osmanovića, dječak je van životne opasnosti.

Osmanović je izjavio da je učenik vjerovatno skočio zbog porodičnih problema i pritiska koje je osjećao, dodajući da je se radi o odličnom učeniku i da nije problematičnog ponašanja, navedeno je iz Vlade Brčko distrikta BiH.

"Učenik je van životne opasnosti i prošao je uz lakše tjelesne povrede. Utvrdit će se odgovornost svih aktera školskog sistema. Prema neslužbenim informacijama, učenik je samovoljno skočio, vjerovatno zbog problema u familiji i pritiska koje je osjećao", izjavio je Osmanović.

Dodao je kako je današnji događaj još jedan pokazatelj da obrazovne institucije, ali i roditelji, trebaju više sarađivati i baviti se više odgojnim radom, a komunikacija između stručnih timova svih škola, razrednih starješina, roditelja i učenika mora se podići na veći nivo.

"Upućujem apel na roditelje da, koliko mogu, kontroliraju i društvene mreže, da obrate pažnju s kim njihova djeca komuniciraju, druže se, ali i da očekivanja uspjeha od učenika budu u nekom realnom odnosu i mogućnostima. Često se djeci učenicima postavljaju veći zahtjevi, što im stvara određeni pritisak i, nažalost, mogu reagirati na način kao što se danas desilo", naveo je Osmanović.

Nakon posjeta Drugoj osnovnoj školi Osmanović je objasnio da je naređeno direktorima i psiholozima da se održi sastanak psihologa te počne i s komunikacijom s roditeljima kako bi se ovakvi i slični događaji spriječili.

"Danas je treći dan škole i nije se moglo pretpostaviti da će se ovo desiti. Vjerojatno se nikada neće moći 100% determinirati svaki problem, ali razrednik mora znati kakve probleme učenik ima i u familiji i školi. To dobar razrednik može i treba znati kako bi se u saradnji sa školskim timom, psihologom i pedagogom prevenirale nemile situacije", zaključioo je Osmanović.