Najmanje 17 osoba, djece i odraslih, ubijeno je u srijedu u srednjoj školi na jugoistoku Floride (SAD), gdje je 19-godišnjak pucao iz poluautomatske puške, nakon čega se predao policiji.

Pucnjava, jedna od najgorih u Sjedinjenim Američkim Državama u posljednjih 25 godina i 18. u nekoj od američkih škola ove godine, dogodila se pred kraj nastave u srednjoj školi Marjory Stoneman Douglas u Parklandu.

Osumnjičenik, identificiran kao Nikolaus Cruz (19), bivši učenik koji je izbačen iz škole iz disciplinskih razloga, predao se policiji nedugo nakon napada u mjestu blizu Coral Springsa, izjavio je Scott Israel, šerif okruga Broward.

Šerif Israel potvrdio je da je u napadu korištena poluautomatska puška AR-15, koju je lako nabaviti u većem dijelu SAD.

Cruz, rođen u devetom mjesecu 1998. godine, objavljivao je na društvenim mrežama «alarmantne» poruke, dodao je šerif, ističući kako je nužno prijaviti takve objave.

RAFALNA PALJBA, karakteristična za takav tip puške, čula se na amaterskom videosnimku načinjenom u jednom razredu, a objavila ju je mreža CBS. Na videu se vide učenici koji su se sakrili ispod stolova i ispružili na podu dok se izvana čuju krici.

Svjedoci su naveli da su se sakrili u ormare kad se začula pucnjava tik prije kraja nastave.

- Oglasila se požarna uzbuna i svi smo mislili da je vježba jer smo već jednom imali lažnu uzbunu, pa je nismo shvatili ozbiljno. Odjednom smo čuli pucnjavu iz drugog dijela škole, izjavio je učenik za lokalne medije.

Vozila hitne medicinske pomoći, vatrogasni kamioni te duga povorka policijskih automobila i oklopnih vozila interventne policije stajali su pokraj škole. Žrtve su izmještene helikopterom.

- Nismo primili nikakvo upozorenje, nije bilo nikakve naznake da bi se napad mogao dogoditi. Provest će se opsežna istraga. Koliko znamo, nije primljena nikakva prijetnja, izjavio je direktor škole Robert Runcie.

Pucnjava škola Florida 15/02/2018a

PROBLEMATIČNO DIJETE. Cruz je u školi bio poznat kao problematično dijete.

Jedan je učenik na pitanje novinara izjavio da je mladić bio «problematično dijete» koje je posjedovalo oružje i prijetilo da će ga koristiti.

Drugi je učenik izjavio da je Cruz bio «samotnjak» koji je prije nekoliko mjeseci napustio školu i nakon majčine smrti preselio se na sjever države. Navodno je prošao i vojnu obuku, doznaje se od izvora u Pentagonu, koji ne navode detalje.

- Na kraju, svi su to predviđali, dodaje učenik čiji se identitet ne otkriva, ističući da je Cruz dobro poznavao teren i sigurnosnu proceduru koja stupa na snagu u školi u slučaju pucnjave.

AMERIČKI PREDSJEDNIK Donald Trump na Twitteru je objavio da se «nijedno dijete, učitelj ni bilo ko drugi ne smije osjećati ugrožen u bilo kojoj američkoj školi».

Ipak, pucnjave nisu rijetkost u američkim školama.

- Od početka 2013. bile su najmanje 283 pucnjave u školama širom zemlje, objavio je krajem prošlog mjeseca Everytown for Gun Safety, organizacija koja se bori protiv širenja upotrebe oružja u Sjedinjenim Američkim Državama.

Pucnjava škola Florida 15/02/2018a