Bugarska istraživačka novinarka Viktorija Marinova silovana je i ubijena u gradu Ruse u sjevernoj Bugarskoj, javili su danas lokalni mediji u toj zemlji.

Kako piše Politico.eu, 30-godišnja novinarka je ubijena u subotu.

Marinova je bila novinarka i urednica na bugarskoj televiziji TVN i izvještavala o istrazi o navodnoj korupciji povezanoj s fondovima EU.

Policija navodi da nema dokaza koji sugerišu da je ubistvo povezano s njenim radom.

Briselski sajt navodi da su organizacije za borbu protiv korupcije i članovi Evropskog parlamenta pozvali na potpunu istragu o njenoj smrti.

- Šokiran sam užasnim ubistvom istraživačke novinarke Viktorije Marinove u Bugarskoj. Pozivam na hitnu, potpunu i temeljnu istragu. Odgovorni moraju da odgovaraju, poručio je na Twitteru predstavnik OEBS-a za slobodu medija Harlem Dezir.

Jedna članica Evropskog parlamenta iz redova liberala na Twitteru je naglasila da je smrt bugarske novinarke treće po redu ubistvo novinara u EU u posljednjih godinu dana.

Malteška novinarka Dafne Karuana Galicija ubijena je u oktobru 2017, a u februaru ove godine ubijen je slovački novinar Jan Kucijak.

Posljednja emitovana priča na kojoj je Marinova radila u grupi bugarskih novinara, govorila je o kompanijama koje su umiješane u infrastrukturne projekte koje je finasirala EU, a kojima su upravljale lokalne vlasti.

Prema toj priči, između 30 i 40% od ukupnog fonda koje su primile grupe tih kompanija, potrošeno je na korupciju i podmićivanja.

Sajt navodi da je krajem septembra Marinova intervjuisala dvoje novinara koji su radili na toj priči, a koje je bugarska policija privela.

Atanas Čobanov, urednik bugarskog portala Bivol.bg, koji je takođe radio na ovoj priči, izjavio je za Politiko da je sljedeći zadatak Marinove bio da posjeti mjesto u selu Hitrino na sjeveroistoku Bugarske, gdje se pojavilo više pitanja u vezi s ugovorom o javnim nabavkama.

- TVN je jedan od nekoliko bugarskih medija koji izvještavaju o našim istragama. U ovoj fazi je nejasno da li je ubistvo bilo povezano sa njenim radom, izjavio je Čobanov.