Profesor Zoran Zadro sa popularne meteo stranice Vremenska prognoza za HR i BIH svakodnevna danas je, nakon analize najnovijih meteo karata najavio dolazak talasa vrućine u jugoistok kontinenta već za početak idućeg mjeseca!

Povezani sadržaj:

POVEZANO
AccuWeather ljeto 2017AMERIČKI SAJT UPOZORAVA BALKAN: Ovo ljeto vam se spremaju REKORDNE vrućine!

- Konačno pozitivno temperaturno odstupanje na vidiku. Ovo vrijedi za početak šestog mjeseca. Ukoliko se nešto ne promijeni u prognozama, na sam početak klimatološkog ljeta, ljeto i vremenski stiže, piše prof. Zadro, najavljujući: "Temperature od oko 30°C i veće vrijednosti, mogle bi našu regiju uskoro posjetiti".

- Do tada vrijedi ispratiti ovo pogoršanje za vikend, kada su lokalno moguće jake nepogode, na što se već upozoravalo. I naravno promjenjivu iduću sedmicu, uz novo zahlađenje u njenoj drugoj polovini - zaključuje se u prognozi.

Podsjetimo, još ranije je poznati srpski meteorolog Nedeljko Todorović, upozorio da - ako se ponove klimatski ciklusi viđeni 2003. i 2012. godine, onda nas vjerovatno očekuje jedno od najvrućih ljeta posljednjih decenija!

Ono što je karakteristično za dvije pomenute godine je da su počinjale sa izuzetno hladnim zimama, a da su onda tokom ljetnjih mjeseci bilježene izuzetno visoke temperature.

On je tada još i dodao da kada je meteorologija u pitanju, postoji ritam toplih i hladnih ljeta.

- Shodno tome, postoji vjerovatnoća da će ovo biti jedno od toplijih, ali i sušnijih ljeta.