Kontroverzni biznismen Alija Budnjo, vlasnik hotela Crystal na Ilidži (Sarajevo), reagirao je danas saopćenjem za javnost nakon govora Muriza Memića, oca stradalog mladića Dženana, na jučerašnjem protestu u Sarajevu. Budnjo je poručio da je "obraćanje prevršilo svaku mjeru", te najavio traženje zaštite putem suda'.

- Došlo je vrijeme da se obratim Bakiru Izetbegoviću koji je skupio omladinu na Ilidži. Gdje je moj Dženan, Bakire? Ti znaš da te on ne bi izdao. Poslije tog skupa si veličao ratnog profitera, Aliju Budnju. Svi znamo da su ratni profiteri lešinari, da su ranjenici morali čekati dok prođe njihova roba u tunelu. Taj ratni profiter je izbrisao snimak koji bi meni pomagao. Da li je to dobronamjerni komšija ili su to begovi?, jučerašnja je izjava Memića, na koju je Budnjo reagovao ovim obraćanjem:

- Već više od godinu dana moja porodica je izložena javnom linču bez dokaza ili bilo kakvih osnovanih sumnji. Nismo reagovali izražavajući tako senzibilitet prema ožalošćenoj porodici Memić. Nismo toj porodici htjeli dodatno otežavati. Međutim, jučerašnjim nastupom Muriza Memića je prevršena svaka mjera i moramo reagovati.

Iako istražni organi imaju informacije o snimku video nadzora hotela “Crystal”, željeli bismo javnosti dati te informacije. Prije svega, video nadzor hotela “Crystal” je udaljen nekoliko stotina metara vazdušne linije sa mjesta stradanja rahmetli Dženana Memića. Bili smo veoma susretljivi prema svim istražnim organima i dali smo da se snimci pregledaju i isti izuzmu. Napominjemo da su četiri ovlaštena službena lica – tj, policajca više od dva puta pregledali isti i nadamo se da su sačinili zabilješku šta su na snimku vidjeli i to, dvojica su dolazili u objekat hotela “Crystal” 18.02.2016. godine, a druga dvojica su dolazili 19.02.2016. godine i oni su bili zaduženi za skidanje snimka sa hard diska video nadzora. U momentu procesa skidanja snimka firma “Stambolić”, čiji je vlasnik u rodbinskoj vezi sa Murizom Memićem, je vršila iskopinske radove u neposrednoj blizini hotela Crystal, tačnije na objektu hotela “Austria i Bosna” koji su u tom trenutku bili u fazi adaptacije i renoviranja. Ista firma je bagerom prekinula napojni kabel čime je prekinuto napajanje strujom cijelog kompleksa “Hoteli Ilidža”, uključujući hotel “Crystal”, što se može dovesti u direktnu vezu s nestajanjem snimka. Da bi se sanirao taj kabel, morali su doći radnici “Elektrodistribucije” da postave spojnicu, o čemu također postoji zapisnik.

POVEZANO
Memić suđenje 13/06/2017 1JECAJI U SUDNICI: Danas prvi put prikazana FOTOGRAFIJA tijela Dženana Memića (22) nakon nesreće


Da smo željeli bilo kakvo fabrikovanje, brisanje snimka i slično, imali smo vremena 10 dana, a naravno da nismo to činili, niti se bavimo bilo kakvim nečasnim radnjama, već smo kao dobre komšije rekli da video nadzor radi i učinili ga dostupnim istražnim organima. Snimač video nadzora se nalazi na recepciji hotela “Crystal” i sve one osobe koje su mogle doći u dodir s istim su dali izjavu i dobrovoljno se podvrgle poligrafu, uključujući i mog sina kao ovlaštenu osobu.

Primjetili smo da se Muriz Memić politički aktivirao, pa nam tako postaje jasno zašto želi oblatiti mene koji sam član Stranke demokratske akcije i, kao kolateral, moju porodicu. Muriz Memić je dolazio kod mene i tražio da mu se pomogne. Kao građanin, komšija, a na prvom mjestu kao otac, sam se trudio da, u skladu sa svojim mogućnostima, pomognem Murizu Memiću i njegovoj porodici.

Na skupu u Sarajevu 15. maja se tražila pravda za Dženana Memića i Davida Dragičevića, a Muriz Memić je ponovio da navodno zna ko su ubice njegovog sina, ali da ubicu pred pravdu treba dovesti država. Prema informacijama N1, otac stradalog mladića Dženana Memića, pozvan je na razgovor u Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV)

Muriza Memića poznajem kao komšiju i kao vlasnika transportne firme koja je, između ostalog, vršila usluge i za nas. Napominjem da se moj sin, Mumaer, samoinicijativno nudio preko 10 puta da razgovara, da se sastane sa Murizom Memićem, i to sam, kako bi se raščistile sve nejasnoće u vezi sa sapominjanjem njegovog imena na određenim portalima koji su pod direktnom kontrolom Muriza Memića, kada je u pitanju pisanje o stradanju njegovog rahmetli sina, što je Muriz Memić svakog puta odbio, za šta nam nisu jasni razlozi. Zbog pisanja tih portala i javnog linča moja porodica je pretrpila nenadoknadivu štetu po pitanju časti, ugleda i poslovanja naših kompanija koje zapošljavaju preko 200 radnika.

Javnost treba da zna sve ove činjenice, a što se tiče klevetanja i javnog linča, nažalost smo primorani svoju zaštitu tražiti putem suda, jer je sinoćnje obraćanje Muriza Memića na protestnom skupu, prevršilo svaku mjeru. Razumijemo bol i tugu porodice Memić, ali to ne treba da bude razlog da se gnusne laži, neprovjerene informacije i pozivi na javni linč, bez ikakvih dokaza i osnovane sumnje, plasiraju u javnost evo već preko godinu dana.

Alija Budnjo za javnost 1

POVEZANO
Muriz Memić 2OTAC DŽENANA MEMIĆA: "Javile su mi se osobe sa snimka u noći kad je ubijen moj sin. Evo šta kažu!"