Prilikom iskopavanja zemljišta u dvorištu kuće gospodina Atifa Avdibašića koje se nalazi ispod uzvišenja Kik u Bugojnu pronađene su misteriozne kamene kugle!

Kugle su teške nekoliko desetina kilograma i prilično su dobro obrađene i očuvane. No, ono što je najzanimljivije je činjenica da bi ove kugle mogle poticati čak iz prapovijesnog doba!

Nimalo stoga ne čudi veliko iznenađenje, pa i šokiranost nakon pronalaska kugli. Ovako nešto mještani nisu nikada prije vidjeli...

Podsjetimo da se na brdu Kik nalazilo utvrđenje sa tzv. Veselom stražom po kojoj je najveća mjesna zajednica Vesela – Bugojno i dobila ime. Riječ je o lokaciji na lijevoj obali Duboke, a kako znamo iz udžbenika Vesela straža prvenstveno je poznata kao srednjovjekovno utvrđenje koje se nalazilo na spomenutom stjenovitom brijegu Kik. Na ovoj lokaciji pronađena je ranije i prapovijesna keramika, pa su pretpostavlja da su još ljudi u tom dobu na ovom mjestu pravili građevine.

– Pronađene su kugle za koje pretpostavljamo da su se obrušile ili su prilikom odbrane utvrđenja bile korištene – naveli su mještani, no o pravoj prirodi ovog otkrića konačni sud treba dati arheološka struka.