Sinoć su stotine pristalica Donalda Trumpa upali u zgradu američkog Kongresa u Washingtonu. Smrtno su stradale četiri osobe, objavila je washingtonska policija. Nakon četverosatne opsade zgrade Kongresa, zakonodavci su se ponovo okupili kako bi nastavili s verifikacijom pobjede Joe Bidena na američkim predsjedničkim izborima. Washington je i dalje pod policijskim satom, a zgrada Kapitola i okolne ulice okružene su pripadnicima interventne policije. Američki mediji javljaju da je Capitol "osiguran"...

Facebook i Twitter obrisali su više objava Donalda Trumpa u kojima je, nakon što je njegova rulja upala u Kongres, ponovio neutemeljene tvrdnje o "ukradenim izborima", rulju nazvao "velikim patriotima" te napisao kako ih "voli". Uz to, Twitter je zabranio tvitanje Trumpu na 12 sati i objavio kako je moguće da mu trajno zabrane tvitanje ako nastavi s poticanjem na nasilje. Facebook je Trumpu zabranio objavljivanje postova na 24 sata.

Očekuje se da će uhapšenih rasti na nekoliko stotina, a gradonačelnica Washingtona izjavila je kako policija namjerava tražiti pomoć javnosti u identifikaciji demonstranata od kojih su se mnogi fotografisali i snimali, pa to objavljivali po društvenim mrežama. FBI je kasnije u srijedu pozvao javnost da im šalje fotografije i videosnimke koje trebaju pomoći u identifikaciji onih koji su "aktivno poticali nasilje".

U sjedištima republikanske i demokratske nacionalne konvencije sinoć su pronađene dvije eksplozivne naprave, a na Kapitolu je nađen i spremnik s tzv. molotovljevim koktelima. 

Članovi američke vlade razgovarali su o mogućnosti zbacivanja s vlasti predsjednika Donalda Trumpa nakon što su njegove pristalice upale u Kongres, javljaju američki mediji. Njihova rasprava vodila se oko 25. amandmana američkog ustava koji potpredsjedniku i većini u vladi omogućava da predsjednika proglasi nesposobnim obavljati svoj posao.

Žena koja je jučer ubijena prilikom pokušaja upada u dvoranu Kongresa identificirana je kao Ashlii Babbit, veteranka Američke ratne avijacije, piše New York Post. Živjela je u San Diegu. Podržavala je Donalda Trumpa, a ranije tokom dana tvitala je: "Ništa nas neće zaustaviti.. oluja je ovdje".

Izabrani američki predsjednik Joe Biden na Twitteru je napisao: "Ovo što smo vidjeli danas je bolan podsjetnik da je demokracija krhka. Njeno očuvanje zahtijeva ljude dobre volje, lidere koji imaju hrabrosti i koji nisu posvećeni osvajaju moći i ličnim interesima po svaku cijenu, nego općem dobru".  

Na press konferenciji koji su održali gradonačelnica Washingtona i načelnik policije Robert Contee objavljeno je više detalja o četvero preminulih prilikom sinoćnjeg upada Trumpove rulje u zgradu Kongresa. Rekli su da je žena koja je ustrijeljena bila grupe ljudi koji su na silu pokušali ući u prostoriju u kojoj se održavala sjednica. Dočekali su ih naoružani policajci u civilu, pri čemu je jedan otvorio vatru. Žena je prebačena u bolnicu, gdje je proglašena mrtvom. Njen identitet nisu otkrili dok ne obavijeste rodbinu. Što se tiče još troje koji su preminuli, dvoje su odrasli muškarci, a jedna odrasla žena.

Na Twitteru se oglasio američki potpredsjednik Mike Pence: "Najstrože osuđujemo nasilje koje se ovdje dogodilo i tugujemo zbog gubitka života, kao i povreda koje su pretrpjeli oni koji su branili Kapitol. Mirni prosvjed je pravo svakog Amerikanca ali ovaj napad na Kapitol nećemo tolerirati. Oni koji su uključeni u njega bit će strogo sankcionirani u skladu sa zakonom".

Twitter je povukao objave Donalda Trumpa, blokirao njegov račun na 12 sati i zaprijetio mu trajnim uklanjanjem, što su dosad neviđene mjere donesene nakon nasilja njegovih pristalica koji su u srijedu htjeli spriječiti potvrdu rezultata američkih predsjedničkih izbora. Na videu koji su ranije povukli Facebook i YouTube, predsjednik na odlasku poziva svoje pristaše koji napadaju Capitol da se "vrate kući", ali i ponavlja tvrdnju da su izbori "ukradeni". Prije upada u parlament izbili su sukobi demonstranata i policije nedugo pošto se Trump obratio ljudima ispred Kongresa i usijao atmosferu ponavljajući nepotkrijepljene tvrdnje o izbornoj prevari. "Nećemo im dopustiti da ušutkaju vaše glasove", rekao je Trump tada okupljenim ispred Kongresa.