Četvero članova ruske grupe "Pussy Riot" osuđeno je u Rusiji na 15 dana zatvora zbog prekida finala Svjetskog prvenstva, objavili su državni mediji dok je gotovo istodobno Sud za ljudska prava u Strassbourgu presudio da ruska vlada treba platiti 37.000 eura trima članicama iste grupe koji su prije bile osuđene za huligansko ponašanje zbog protesta u moskovskoj katedrali 2012. godine.

Sud u Moskvi odlučio je da su krivi zbog ometanja finala jer su utrčali na stadion za vrijeme utakmice. Oni su također dobili trogodišnju zabranu prisustvovanja sportskim događajima u Rusiji.

Kada je riječ o odluci Suda u Strassbourgu, isti smatra kako su prije 6 godina prekršena ljudska prava članica grupe, uključujući pravo na izražavanje, i tvrdi da su bile ponižavane za vrijeme suđenja, navodi se u odluci objavljenoj u utorak.

Za vrijeme finalne utakmice SP u Moskvi između Francuske i Hrvatske u nedjelju članovi "Pussy Riota" istrčali su na stadion Lužnjiki u znak protesta zbog ruskog zatvaranja ukrajinskog režisera Olega Sentsova. Ruski sud Sentsova je osudio na 20 godina zatvora na temelju optužbi za planiranje terorističkih napada na Krimu.

Tridesetdevetogodišnji Sentsov lišen je slobode u maju 2014. godine tokom demonstracija protiv ruske aneksije Krima dva mjeseca ranije.

"Oslobodite sve političke zatvorenike. Oslobodite Olega Sentsonova", napisala je grupa na svojoj Facebook stranici. Žestokog kritičara ruske aneksije Krima ruski je sud osudio na dvadesetogodišnji zatvor godinu dana nakon aneksije, formalno ga optuživši za učešće u terorističkoj zavjeri na Krimu.

POVEZANO
Pussy Riot finale SP 0PUTIN ODMAH ODLUČIO: Evo kako će kazniti cure i momka koji su mu upali na teren usred finala SP!