Piroćancima je dobro poznata kuća pekara Dobrice koji je napravio pravu malu "šumu" na ravnom krovu svog velikog doma.

Građani Pirota godinama se svakodnevno dive poduhvatu ovog "pionira zelene arhitekture" u ovom gradu, a sada je ova oaza, svojevrsni "viseći vrt", što je inače trend gradnje u svijetu, dobila dodatnu popularnost kada su fotografije osvanule na Fejsbuku.

Pirot kuća pekara 1

- Tu kuću, kakava je na fotografiji, pamtim od ranog djetinjstva, a imam 40 godina - napisala je jedna Piroćanka.

I drugi su željeli da se pohvale kako znaju čija je to kuća i čega sve ima na toj privlačnoj terasi.

- Drveće je pravo, pored ove kuće prolazim 40 godina i uvijek me je oduševljavala. Inače na krovu ima i bazen. Sigurno je projektant na vrijeme razmišljao a investitor uložio, kuća nikad nije pukla i drveće nikad nije iščupano. A za tolike godine bilo je oluja - navodi se u komentarima, a i drugi to potvrđuju:

- Ima i mali bazen na tom krovu. Svi su pokušavali, sjećam se, tih godina ( krajem 1970-tih i početkom 1980-tih, čini mi se), da ga odvrate od ideje da zasadi drveće. No on je u tome ustrajao, jako dobro izolirao ploču sve po ugledu na sličnu kuću negdje u Grčkoj koju je vidio i zaljubio se u nju. I svaka mu čast, napravio je dobru stvar.

POVEZANO
kuca brazilŽENA MU GOVORILA DA JE LUD: Pogledajte kakvu kuću je napravio jedan penzioner! FOTO

- Posađeno je drveće s takozvanim plitkim korjenovim sistemom, koji ne ide u veliku dubinu već se širi lijevo i desno, međusobno isprepletano. Zato na krovu zgrade i nije ubačeno mnogo zemljišta u smislu dubine. Mora se samo obratiti pažnja da su različite vrste drveća međusobno kompatibilne i da imaju takav korjenov sistem - navode "upućeni".

- To je kuća mojih prijatelja. Kuća je u startu pravljena s idejom da se na kraju zasadi sve od zasađenog. Cijela kuća je ojačana, ploča nije standardne debljine, postoji tamponaža na krovu, sadnice su s plitkim korenjem. Tu ima i tuja, jabuka, kruška, ruža, mali bazen. A osjećaj kada sjediš na terasi je neprocjenjiv.

Piroćanci pišu i da kuća pripada pekaru Dobrici, o kome imaju samo riječi hvale: dobar čovjek, koji pravi još bolji hljeb, i autor zamisli, na koju su očigledno ponosni sve njegove komšije.

"Bože, moram da dođem u Pirot da to vidim", "Pala sam na tjeme kad sam prvi put slučajno naletjela na nju, i od tad svaki put prođem kad sam u gradu", neki su od oduševljenih komentara.

Bilo je i onih, koji nas vraćaju u realnost: "Moramo da posadimo i potoke na krovove, i životinje da naselimo ili ćemo ostati na čistini", "Ovo treba da bude obavezno da bi se ublažile vrućine i zagađenje u gradovima..."

Pirot kuća pekara 1

(Doznajemo.com/Blic)