Spomenik ubijenoj tuzlanskoj mladosti na Kapiji oskrnavljen je u petak u poslijepodnevnim satima vandalskim činom, potvrđeno je iz Press službe Grada Tuzle.

Masakr na Kapiji, poznat i kao Zločin nad tuzlanskom mladošću, je jedan od najtežih zločina počinjenih nad civilima Grada Soli, koji se dogodio 25.05.1995. godine. Tog dana u 20:55 sa Ozrena je ispaljena granata na sastajalište mladih poznato kao Kapija. Ubijen je 71 građanin Tuzle, a ranjeno njih 150. Prosjek starosti poginulih bio je 24 godine.

Sve se dogodilo nakon što je na jednodnevni izlet u petak u Tuzlu stiglo više autobusa sa područja Kantona Sarajevo u kojima su bili učenici srednjih škola.

Prema izjavi predstavnika za javnost Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUP-a TK) Izudina Šarića, jedna maloljetna osoba koja je bila u alkoholiziranom stanju je saslušana u policiji, o čemu je obaviješten i tužilac.

Zahvaljujući reakciji uposlenika gradskog javnog preduzeća i veoma brzoj intervenciji sluzbenika MUP-a TK, pocinilac je odmah identifikovan i priveden u stanicu policije.

Na Kapiji je ispisan grafit "TM" i "HZ" odnosno skraćenice za navijačke grupe iz Sarajeva Manijaci i Horde Zla.

- Najoštrije osuđujemo ovaj vandalski čin i zahtijevamo od nadležnih organa da se počinilac kazni najoštrijom kaznom predviđenom za ovu vrstu djela. Skrnavljenje spomenika na Kapiji nanijelo je veliku bol i neočekivani udarac roditeljima i rodbini žrtava zločina na Kapiji, ali i svim građanima Tuzle, navode u Press službi Grada Tuzle.

Zbog ovog vandalskog čina ostali učenici su bili primorani čekati u autobusima dok maloljetnik nije ispitan, a zatim su u pratnji policije svi napustili Tuzlu.

Grafit Tuzla Kapija 1

POVEZANO
Kapija TuzlaVEČERAS BI SE U TUZLI TREBALE OGLASITI RATNE SIRENE: Dan žalosti u cijelom Tuzlanskom kantonu...