Svih 12 dječaka i trener izvučeni su iz poplavljene pećine u Tajlandu u kojoj su bili zarobljeni od 23.06. ove godine, objavili su u utorak tajlandski marinci, čime je uspješno okončana opasna operacija spašavanja koju je pratio cijeli svijet.

Fudbalska momčad "Veprovi" i njihov trener ostali su zarobljeni dok su istraživali kompleks pećina u sjevernoj pokrajini Chuiang Rai nakon treninga. Kiša je poplavila tunele u pećini i više nisu mogli izaći.

Britanski ronioci pronašli su ih prošli ponedjeljak gladne, šćućurene u mraku na blatnom nasipu u djelomično poplavljenoj pećini nekoliko kilometara unutar kompleksa. 

Nakon višednevnog proučavanja i traženja načina za izvlačenje dječaka i trenera, u nedjelju je pokrenuta spasilačka operacija i izvučena su četvorica dječaka privezana za ronioce.

POVEZANO
Trener pećina dječaci pismo TajlandTrener koji je uveo dječake u pećinu napisao pismo njihovim roditeljima: EVO ŠTA SU MU ODGOVORILI!

Još četvorica izvučena su u ponedjeljak, a posljednja četvorka i njihov trener izvučeni su na sigurno danas.

Slavlje zbog uspješne operacije je zasjenjeno zbog smrti bivšeg tajlandskog mornaričkog ronioca koji je smrtno stradao u pećini.

Podsjetimo, bivši pripadnik elitne vojne jedinice SEAL Samarn Poonan, koji je bio dio spasilačkog tima u pećini Tham Luang u pokrajini Chiang Rai, preminuo je u četvrtak navečer pošto je ušao u pećinu kako bi položio rezervoare s kisikom duž rute za izvlačenje dječaka iz potopljenog kompleksa.

Djeca su dijelom potopljenim tunelima dugim više od četiri kilometra izvlačena jedno po jedno, a svako su pratila po dvojica ronilaca.

Tajland - spilja dječaci 1

Nivo vode unutar pećine snizio se zahvaljujući naporima da se ispumpa, pa su se mnogi dijelovi puta dugog četiri kilometra mogli proći hodajući.

Grupa dječaka u dobi od 11 do 16 godina i njihov 25-godišnji trener zarobljeni su u pećini od 23.06. ove godine, kad su snažne oborinske vode zatvorile put do izlaza.

Australijski doktori u nedjelju su pregledali dječake i ocijenili da su sposobni učestvovati u operaciji izvlačenja.

Roniocima koji su proteklih dana prolazili put do pećine u kojoj su dječaci trebalo je i do šest sati za prolazak. Jedan je tajlanski ronilac izgubio život dok je dopremao boce s kisikom.

Tajland - spilja dječaci 1