U Prijedoru je u toku sanacija žarišta u jednom domaćinstvu, gdje je kod domaćih ornamentalnih koka koje se drže kao ukrasna perad potvrđeno prisustvo visoko patogene influence ptica, podtip "H5", potvrdilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Pristup neovlaštenih lica zabranjen je radi sprečavanja eventualnog širenja bolesti, nakon što su juče nadležne laboratorije kasno popodne potvrdile bolest.

DOGOVORENE MJERE. Juče je održan sastanak kojem su prisustvovali predstavnici Kancelarije za veterinarstvo BiH, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Republičke uprave za inspekcijske poslove – Veterinarska inspekcija i Veterinarskog instituta Republike Srpske "Dr Vaso Butozan".

Na sastanku su dogovorene mjere u skladu sa odredbama Pravilnika o mjerama za kontrolu i iskorjenjivanje influence ptica, uključujući proglašavanje zaraženog i ugroženog područja, zabrana kretanja i držanja peradi na otvorenom, popis imanja i uništavanje peradi u zaraženom dvorištu.

OPASNA BOLEST. Nakon što je u Prijedoru kod domaćih ornamentalnih koka, koje se drže kao ukrasna perad, potvrđeno prisustvo visoko patogene influence ptica, podtip H5, Nihad Fejzić, dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, je za Avaz.ba izjavioda je ova bolest potvrđena u laboratoriju sarajevskog fakulteta.

- Uradili smo sve što je potrebno i već jučer dostavili nalaz. Znamo da je ovaj virus prenosiv i na ljude i da se radi o bolesti koja je veoma opasna. Prije desetak godina imali smo već prisustvo tog virusa. Ono što je najbitnije sada jeste da nadležni organi, odnosno Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS s nadležnim inspekcijskim organima provedu sve mjere, a to je zabrana kretanja životinja te da provedu epidemološko istraživanje. Ja sam siguran da će oni dati preporuke šta dalje da se radi - izjavio je Fejzić.

On je dodao da za sada građani ne trebaju biti zabrinuti jer je bitno da je bolest otkrivena.

- Kada su u pitanju bolesti ovakvog karaktera, najbitnije je da se one na vrijeme otkriju i da se provedu mjere. Čitava Evropa nije bez iskustava kada je u pitanju ptičija gripa. Naravno, kada se ne bi provodile mjere, onda bi postojala mogućnost za zabrinutost jer se bolest može vrlo brzo proširiti, a peradarska proizvodnja je veoma razvijena u BiH i u ovom slučaju je nama najbitnije da zaustavimo bilo kakvo širenje bolesti - navodi Fejzić.

O svim daljim informacijama javnost će biti blagovremeno obaviještena, navode iz resornog ministarstva.