Simon Dale, 32-godišnji porodični čovjek iz Walesa, “naoružan” motornom pilom i čekićem je napravio kuću iz snova za sebe i svoju porodicu.

Nakon što je iskopao rupu, Dale je uz pomoć svog punca konstruisao drveni okvir za kuću. Na krov su stavili sloj trave za izolaciju i pokrili ga najlonom kako ne bi propuštao vodu. I na kraju, krov je pokriven slojem zemlje koja utapa kuću u okoliš.

Simon Dale kuća 1

“Kuća hobita”, kako je lokalci popularno zovu,  je napravljena od samoodrživih materijala, ima frižider koji se hladi pomoću vazduha, koristi solarne ploće za struju i umjesto cementa su koristili kreč.

- Ovim načinom života živim u harmoniji s prirodom i sa samim sobom, radeći stvari jednostavno i koristeći što manje tehnologije, poručuje 32-godišnji Dale.

Ono što je najnevjerojatnije, za gradnju ove kuće nisu bile potrebne godine prakse i iskustva. Simon nema nikakvog iskustva. On nije arhitekt. Nije inženjer ni stolar. Počeo je praktično od nule u svakom smislu.

Izjavio je za Daily Mail: "Jako je zabavno biti sam svoj arhitekt, to vam omogućava da stvarate i uživate u onome što volite – u onome što je dio vas i dio zemlje, a ne, u najgorem slučaju, kutija iz masovne proizvodnje namijenjena maksimalnom profitu i praktičnosti u građevinarstvu".

Simon Dale kuća 1